När föräldraskapet förvandlas till ett livsstilsprojekt kommer inte far- och morföräldrarna undan. Livets efterrätt - som de små liven kallas - ska inmundigas ofta, med stor aptit och ett oförtrutet engagemang i stort som smått, oavsett om man har ork, lust eller tid.
Den bullbakande mormodern eller den plättstekande farmodern är kanske inte längre så vanligt förekommande: hon fotvandrar, jobbar långt över pensionsåldern och går på yoga - men föreställningarna om henne är djupt rotade. Inte minst hos barnbarnens föräldrar.
Merete Mazzarellas farmorskap har också en annan komplikation - hon är farmor på distans. Barnbarnen Amelia och Jacob bor i USA, hon bor i Sverige och Finland.
Umgänget med barnen begränsas till ett par ynka veckor om året, dyrbara och laddade med förväntningar, ingenting får gå snett. Det gäller att bli ihågkommen på rätt sätt. Vardagstjafs och -synpunkter får vackert sväljas, absolut inte formuleras. På den korta tiden konsumeras glass, godis, restaurangmat och upplevelser som en farmor normalt skulle bjuda på under ett helt år.
Merete Mazzarellas essäbok om barnbarn handlar också om att vara svärmor, att i relationen till den amerikanska svärdottern bli någon man inte vill vara, handfallen och försagd, den frusna gäddan, en som saknar värme och temperament.
Mest av allt handlar det ändå om Amelia och Jacob. Här finns många fina iakttagelser och ömsinta skildringar av deras olika personligheter, om längtan efter dem men också om lättnaden när de åkt och de vardagliga rutinerna återinträder. Det är klarsynt, osentimentalt, personligt och - modigt! Mazzarella väjer inte för de svåra tankarna och de mindre vackra sidorna hon identifierar hos sig själv.
Som vanligt strösslar hon med anekdoter och läsfrukter, hon resonerar och samtalar sig fram och skapar sammanhang kring ämnet.En viktig tråd i boken är hur barnbarnen väcker de egna minnena av alla vuxna och gamla människor som befolkade barndomens landskap när farmor var ung.
"När vi spelade Afrikas stjärna" är drabbande. Den kommer att provocera vissa men stärka andra. Alla far- och morföräldrar borde läsa den, men framför allt deras barn.