Oxar, nötter och sjömän

Kultur och Nöje2014-09-22 06:00

Vad är oxfilé för filé egentligen? Ett middagssällskap hamnade i bryderier och skrev ett brev till Språkspalten. Det finns kor och tjurar, påpekar de, men ko- respektive tjurfilé finns inte. Hur hänger detta ihop?

Sammansättningen oxfilé är belagd sedan 1870-talet och den syftar på kött från nötkreatur, oavsett kön. Talar man å andra sidan om en oxe så syftar det på en kastrerad, äldre tjur. En kastrerad ungtjur kallas stut. Som en övergripande term används oxdjur för den djurgrupp som innefattar bland annat nötkreatur. Så sett bara till ordet är det inte självklart exakt vad oxfilé är för något.

I sammanhanget kan man också fråga sig vad "nöt" i nötkreatur syftar på. Redan i fornsvenskan fanns ordet nöt, som i sin tur kommer från ett germanskt ord med grundbetydelsen egendom. Språkligt är det besläktat med njuta, i en äldre betydelse "ta i bruk; äga". Vad det handlar om är alltså från början någonting man äger, och ägandet av just boskap var förr centralt. Kanske var det många gånger det enda av egentligt värde människor ägde.

De nötter som man äter till jul har språkhistoriskt inget med ovanstående nöt att göra.

Båda orden har gett upphov till bildliga uttryck: "ditt nöt!" kan man ju nedsättande säga, med syfte på djuret.

Och med syfte på frukten är ett vanligt uttryck "en svår nöt att knäcka".

I "få på nöten" handlar det i stället om nöt i betydelsen mun, vilket är gammal sjömansslang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!