Pelle Strindlund: Slagkraftigt om djurförtryck

Pelle Strindlund: Jordens Herrar. Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare. Karneval förlag

Foto: Mia Karlsvärd

Kultur och Nöje2011-03-05 13:00

Egentligen är det märkligt. Matade av Disneyfilmer där djur tänker, känner och agerar som människor, har vi ändå så svårt att ta till oss den absoluta närhet som finns mellan oss och djuren. Vi är olika raser med olika egenskaper men med samma ursprung. "Djuren som vi gjort till våra slavar vill vi inte tänka på som våra jämlika", konstaterade Charles Darwin.

De orden inleder också Pelle Strindlunds bok till djurens försvar och mot det samhälle som exploaterar, dödar och konsumerar djur. I "Jordens Herrar" möter läsaren argument för att leva som vegan och upphöra med djurhållning i samhället.

Djur som slavar

Ett genomgående tema är jämförelsen mellan slaveri och djurhållning. Ibland kan man få höra att slavar behandlades som djur. Pelle Strindlund vänder på meningen och konstaterar att djur behandlas som slavar.

Men i denna argumentation är kopplingen mellan slaveri och djurhållning mer än en metafor. Pelle Strindlund menar att det är genom en inhuman exploatering av djuren som grunden lagts för människors förtryck av varandra. Förslavandet av människor följde på förslavandet av djur, hävdar Pelle Strindlund.

Köttätande förkastligt

Budskapet är radikalt. Det handlar inte bara om att även djur har moraliska rättigheter. Djur har samma rättigheter som människan. Därmed är köttätande, mjölkdrickande och kläder från djurens kroppar något förkastligt. Argumentationen är skarp och tänkvärd. Som då Pelle Strindlund visar hur vi manipulerar oss själva genom begrepp som glada grisar och frigående höns.

Den idéhistoriska översikt Pelle Strindlund ger kring slaveri och djurhållning och alla de tillfällen då dessa begrepp sammanförts, är både omfattande och som jag förstår det vederhäftig.

Jag uppskattar att Pelle Strindlund tar udden av tanken på människan som skapelsens krona med alla de avarter det medfört. Men jag delar inte hans åsikt att människor och djur kan jämställas. I varje fall inte alla djur.

Djur äter djur

Slaveriet byggde på en felaktig tanke att slav och herre var olika raser. Men mellan människor och djur skiljer sig den genetiska bilden, vilket gör det problematiskt att jämställa människa med djur. Mer spännande hade det varit om Pelle Strindlund fört samma argumentation om människa, schimpans och rhesusapa där vårt DNA står varandra mycket nära.

Det finns också andra frågor som lämnas obesvarade. Författaren menar att djurhållning är en grund för slaveri. Kan inte ett vegant samhälle skapa samma förtryck mellan människor? Vilka exempel finns? Och vad betyder det att köttätande och utnyttjande av andra arter förekommer även i djurvärlden? Bör vi hindra djur från att döda varandra?

Stötande jämförelse

Pelle Strindlunds jämförelse mellan djurhållning och förintelsen av judar känns för mig stötande. Trots att författaren hävdar motsatsen känner jag en oro att han stundtals urholkar människovärdet med sin argumentation.

Ändå gillar jag denna bok och hoppas den finner vägen till många utbildningar och privata hem. Den är slagkraftig, kunnig och tar tveklöst bort illusionen att vi människor är något annat än djur, samtidigt som han visar att djur i dag plågas på ett omänskligt sätt.

JAKOB CARLANDER

Pelle Strindlundtalar om sin nya bok på Mjölby bibliotek 17 mars kl 18.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!