Peter Halldorf: Kyrka får slott

Bjärka-Säby är ett spirituellt centrum för många människor med olika bakgrund. Peter Halldorf, ledare för kommuniteten vid slottet, berättar om hur allt en gång blev till.

Nya Slottet på Bjärka-Säby ägdes i två århundraden av släkten Ekman. I dag finns där både kommunitet och bokförlag.Arkivfoto: Jan Christer Persson

Nya Slottet på Bjärka-Säby ägdes i två århundraden av släkten Ekman. I dag finns där både kommunitet och bokförlag.Arkivfoto: Jan Christer Persson

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2010-06-03 09:19

Peter Halldorf

Kyrka får slott. Historien om Sionsförsamlingen, släkten Ekman och Nya Slottet Bjärka-Säby.

Silentium förlag

"Bjärka-Säby Slott med omgivande park och markområden överlämnades i dag som gåva av företrädare för släkten Ekman till Sionförsamlingen i Linköping."

Detta stod att läsa i Östgöta Correspondenten 1 april 1980. Många tog det nog för ett aprilskämt. I dag, 30 år senare, är Nya Slotten på Bjärka-Säby näst intill ett begrepp. Hit vallfärdar människor från hela Skandinavien för att finna en andlig miljö och växplats.

Om bakgrunden till denna sällsamma händelse berättar nu Peter Halldorf, pastor, verksam vid slottet och son till Samuel Halldorf som en gång tog emot denna mäktiga donation.

Ungkyrkorörelsen

Boken består av tre delar. Först skildrar Peter Halldorf bakgrunden till donationen. Att Pingstkyrkan blev mottagaren var långt ifrån en slump. Församlingen sökte sedan länge en större gård och släkten Ekman, ägarna av Bjärka-säby, var angelägna om att slottet borde ägas av religiösa företrädare.

Författaren knyter i bokens andra del an till den andliga bakgrund som finns i såväl bygd, som hos släkten Ekman och den verksamhet som bedrevs vid slotten sedan tidigare. Redan år 1913 höll ungkyrkorörelsen, vars upphovsman var Stockholms blivande förste biskop Manfred Björkquist, sitt möte vid Nya Slottet i Bjärka-Säby. Detta är ett faktum Peter Halldorf återkommer till i bokens tredje del som presenterar restaurering och verksamhet sedan församlingen tagit över slottet fram till dags datum.

Detektivroman

Peter Halldorf skriver begåvat och engagerat. Med drag av en detektivroman faller pusselbitarna graciöst på plats. Orten och slottet har väntat på att får göra bruk till det den i dag representerar: kommunitet och spirituellt centrum.

Oscar Ekman d.ä. var djupt troende och gjorde även resor till Egypten. I dag är den koptiska mässan ett av slottets kännetecken. Manfred Björkquist och dennes ungkyrkorörelse, som var en andlig väckelse inom Svenska kyrkan, sätter Peter Halldorf i relation till Pingstväckelsen och Lewi Pethrus.

Hängivet och elegant

För ungkyrkorörelsen blev Sigtunastiftelsen ett centrum. Bjärk-Säby är i dag en pendang till denna verksamhet enligt författaren. Det är som om allt varit förutbestämt. Peter Halldorf har säkert ett medvetet syfte att förankra dagens kommunitetsliv och andliga verksamhet i 1900-talets kyrkohistoria, med Bjärk-Säby som en ekumenisk brygga mellan kyrkor. Lite vinklat kanske, men elegant och hängivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!