Philip Pullman: Slår in öppna dörrar

Philip Pullman: Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren. Leopard förlag

Foto:

Kultur och Nöje2011-01-09 12:21

På en bergvägg utmed E 4:an hade någon skrivit en trosmässig uppmaning: "Jesus är svaret!"

Under texten hade en annan person lagt dit en tänkvärd kommentar: "Men hur lyder frågan?"

En av världslitteraturens mest omskrivna personer måste vara Jesus. Vi har de fyra evangelierna och därtill de apokryfiska berättelserna, som Tomas-evangeliet. Därtill kommer olika tider med författares egna tolkningar av denne anspråksfulle person: Selma Lagerlöfs "Kristuslegender", Göran Tunströms "Ökenbrevet", José Saramago, Marianne Fredriksson och många fler.

Maria fick tvillingar

Till denna skara av litterära lärjungar sällar sig den brittiske fantasyförfattaren Philip Pullman, känd för sin starka kritik av den institutionaliserade kristendomen.

I berättelsen "Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren" klyver han på personligheten och låter två bröder växa upp i den bibliska berättelsen. De är tvillingar och har Maria och Josef till föräldrar.

En av dem, Jesus, utvecklas till en varm och ömsint ung man med patos för utsatta människors livsöden. Den andre brodern, Kristus, är en introvert grubblare med avundsjuka drag mot Jesus. Han blir tagen i anspråk av en hemlig rörelse som vill skapa en kyrka med makt att styra och kontrollera människor.

Vill väcka debatt

Boken präglas av denna spänning mellan mänskligt förnuft och religionens översitteri. I en monolog vid Getsemane förklarar Jesus sin kärlek till världen, naturen och allt levande samtidigt som han uttrycker sitt djupa tvivel på den som gör anspråk på att vara dess skapare. Philip Pullman skriver således med en stark religionskritik och syfte att väcka debatt om kristendomens mörkare sidor.

Men han slår in öppna dörrar. Det mesta har nog blivit sagt. Och många har före honom vågat ändra på evangeliernas berättelse, med långt mer existentiella och litterära djuplodande resultat. Det mesta blir förutsägbart, oförargligt och gnälligt.

Bokens baksida bär på en varningstext: Detta är inget evangelium. Till det vill jag tillägga: Det är heller ingen bra litteratur.

JAKOB CARLANDER

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!