Plöja eller ploga – eller vilket som?

Snöröjarna har haft bråda dagar periodvis i vinter. Men vad gör de egentligen?

Kultur och Nöje2013-02-04 07:21

En läsare ringde och påpekade att orden plöja och ploga ofta blandas samman. Hon menar att man plöjer jord men plogar snö. Så uppfattar nog de flesta ordens användningsområden. Ordboken ger dock inte stöd för en rigid hållning i frågan. Tvärtom beskriver den (Svensk ordbok) verben ploga och plöja som i hög grad synonyma. "Åkern var just plogad" exemplifierar ordboken. Den här användningen av ploga har en lång historia i svenskan.

Så långt är det helt klart. Det så att säga omvända – plöja snö – är nog mer tveksamt. Åtminstone om vi fortsatt håller oss till vad ordboken säger. Men i det levande språkbruket hittar man säkert också den varianten. Kanske är det ett särskilt östgötskt uttryckssätt? Viveka Adelswärd var inne på den tanken i en språkspalt i Svenska Dagbladet vintern 2011.

Hon berättar också att kombinationen plöja och snö i hennes barndom fanns i uttrycket plöja i snö, vilket innebar att man plöjde åkern när den första snön hade kommit, men innan tjälen gjort arbetet omöjligt.

Och på tal om östgötska. Känner språkspaltens läsare igen ordet base, för en stor gryta som förr användes vid tvätt, eller vid storkok av typ potatis till grisfoder?

En läsare undrade om ordet och sedvanliga källor ger inget svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!