Med ett tramsigt kioskdeckaromslag och den tabloidflirtande titeln "Terroristen", undrar man om sjuttiosexårige John Updike blivit senil, galen eller pank. En av USA:s stora författare - tjugotre böcker på svenska! - skriver en samtidstypisk, politisk thriller!?
Riktigt så illa är det inte, inte alls faktiskt. "Terroristen" handlar om fullblodsamerikanen Ahmad, frukten av en irländsk mor och egyptisk far, som i ungdomlig förvirring söker svaren på tillvaron hos gud. Hos Allah.
Huvudsakligen handlar "Terroristen" inte om den givna, terroristiska slutfasen utan om vägen dit. Och om ett USA som på 2000-talet i än högre grad hyllat det kapitalistiska systemets bästa och värsta sidor. Som svar på detta och i efterdyningarna av elfte september har fler amerikaner sökt stöd och tröst hos gudar och profeter. Hos Jesus. Men också hos Muhammed.
John Updike är rasande skicklig berättare som med skärpa och nerv gestaltar den unge Ahmads tankar och känslor. Och förvirring. Dessutom kan Updike dra en rafflande historia. På vägen tecknar han inträngande porträtt av flickvännen som aldrig blir en flickvän, Ahmads mor, den judiske studievägledaren Jack, och vännen, imamen Shaikh Rashid.
Updike har en snygg poäng när han så övertygande skildrar människor som gärna demoniseras i dagens USA - muslimer i allmänhet och araber i synnerhet. Poängen är att den så kallade fienden finns hemmavid, i USA. Poängen är också att Ahmad och Rashid är lika mycket infödda amerikaner och frukter av det amerikanska samhället som någonsin George W Bush och Tom Cruise.
Örjan Abrahamsson