KONST
7 glaskonstnärer från Reijmyre
Tomas Harila Carlgren, Margareta Hennix, Berit Johansson, Gun Lindblad, Filippa Reuterswärd, Jonas Rooth och Claes Uvesten
Norrköpings konstmuseum
Pågår till 4 september
Östergötlands anrika glasbruk i Reijmyre med nästan 200 årskontinuerlig verksamhet har ständigt legat i framkanten när det gällerformgivning för ett samhälle i förändring. Med stor skicklighetanpassade man produktionen till efterfrågan i världen och var tidvisden största exportören av svenskt glas.
När i slutet på 1800-talet konstnärlig medverkan inom konstindustrinblev högsta mode, var Reijmyre bland de första som anlitade konstnärersom Alf Wallander och Josef Ekberg. Senare under 1900-talet harformgivarna Monica Bratt, Tom Möller, Tyra Lundgren och Paul Kedelvvarit knutna till bruket liksom skickliga glaskonstnärer somglasgravören och poeten Ingemar Lindberg.
Nu under designåret följer Norrköpings konstmuseum upp dennatradition i sommarens utställning. Här deltar formgivare som varitverksamma de senaste åren vid bruket eller som ritat nya produkter tilldenna utställning. Utställningen visar hur ett förhållandevis litetglasbruk förmår att hålla en hög konstnärlig kvalitet trots att detekniska förutsättningarna inte alltid är de bästa. Konstglas kräver idag mycket stora tekniska resurser, men här har konstnärerna fåttanpassa sig till en ganska snäv teknisk kostym.
Särskilt finner man hur Margareta Hennix, som under många år varitverksam vid bruket, har kunnat ta vara på dessa tekniskaförutsättningar och med enkla former och djärva färger skapat en serievaser, skålar och flaskor som likt utropstecken signalerar sin närvaro.
Hon liksom Berit Johansson har en utvecklad personlig stil inomsvenskt konstglas. Den senare visar en serie skålar i tunt transparentglas med pålagda starka färglinjer, en serie som fått det talandenamnet "Tutti Frutti". Glasservisen "Afrodite" har påtagliga optiskaeffekter, som ger en tyngd och stabilitet åt glasen.
Reijmyre glasbruk har återupptagit produktionen av Monica Brattsrubinröda glas. I anslutning till denna Reijmyrespecialitet har JonasRooth gjort serier i rött glas, exempelvis "Tattoo" med inspirationfrån tatueringens former. Det har givit dramatiska effekter ochassociationer till en het ungdomskultur.
Till utställningen är fogad en liten utställning som visar tidigareformgivares verk. Särskilt fäster man sig vid Tyra Lundgren, somtillförde bruket ett glas av venetianskt snitt med vita och blå ränder,vilket på 1950-talet var en revolution i svensk glaskonst. Nu femtio årsenare möter ånyo inspirationen från den venetianska glaskonsten iJonas Rooths och Berit Johanssons kollektioner. Det är ett fintinitiativ från Norrköpings konstmuseum att lyfta fram den centralaroll, som Reijmyre glasbruk spelat i östgötsk designhistoria. Vemlyfter fram Saabs roll inom industridesignen?