Rena paparazzi på länsmuseet

Aftonbladet borde inte ha publicerat Donald Boströms kulturartikel om påstådda israeliska organstölder. För svag bevisning, tycker både jag och de flesta av mina kulturredaktörskollegor, enligt en snabbundersökning i veckan.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2009-08-30 17:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och Sveriges ambassadör i Israel borde förstås inte ha bett om ursäkt. Medan Carl Bildt gjorde rätt som stod emot kraven från israeliska ministrar.

Där nånstans tycktes de flesta ha hamnat i sina åsikter om sommarens mest omdebatterade artikel.

Ända tills en upprörd Cordelia Edvardson i SvD tyckte att Aftonbladet inte alls kan "ta skydd bakom tryckfrihetslagen eftersom det handlar om illa underbyggd sensationsjournalistik".

På det svarade Aftonbladets kontroversiella kultur-redaktör Åsa Linderborg:

"Jag håller inte med om det, och jag tycker att det är ganska beklämmande hur likgiltiga svenska kommentatorer är kring det faktum att unga palestinier faktiskt dödas av en ockupationsarmé. Den sensation som finns i artikeln är i så fall att det äntligen är någon som vågar prata om Israels brott mot de mänskliga rättigheterna".

Nej, men Åsa, som skrivit en sån fantastiskt fin bok om sin uppväxt, "Mig äger ingen", så kan du ju inte resonera.

Vill du belysa att "unga palestinier faktiskt dödas av en ockupationsarmé", då kan du ju inte komma med en illa underbyggd historia om organstöld.

Ett sådant försvar tar ju bort all trovärdighet.

*

På länsmuseet vill fotograferna Jocke Larsson och Natalia Starostina ställa frågan om det är etiskt försvarbart att fota människor på gatan, utan att prata med dem. Och sedan göra en utställning av bilderna.

På det svarar jag: Nej. Inte om porträtten är så här närgångna. Dessutom försedda med fotografernas egna mystiska texter som ligger som citat på bilderna. Så här står det under fotot av en okänd man. "När gränsen mellan den inre världen och den yttre försvagas blir det onda synbart mäktigare..." Verket kallas "Ondskan". Mannen själv har ingen aning om saken.

Fotograferna skriver att "processen under arbetets gång" i S:t Petersburg var som "jägarens jakt" när de letade människor att fotografera. Låter som paparazzimetoder, fast på icke-kändisar.

Jag skulle i varje fall inte vilja ha mitt ansikte på nån utställning nånstans, med "ondskan" skrivet under.

Bilderna är bra, fotograferna säkert duktiga, men länsmuseet kunde ha stått för omdömet.