Trött och uppgiven, på tillvaron och livet, gör kinesen Ma Jian vad många vacklande människor gjort före honom: han ger sig ut på en vandring. Året är 1983, platsen Beijing. Ma Jians vandringar under tre långa år kommer att ta honom runt stora och bortglömda delar av hemlandet, fjärran de färgskimrande turistbroschyrerna.
Resultatet blir senare, när författaren lever i brittisk exil, en reseberättelse, nu svenska: "Rött damm". Ma Jian skildrar ett pärlband av möten med osannolika existenser och avsigkomna folkgrupper runt om i Kina.
Inledningsvis tecknar han den konstnärliga intelligentians inre liv i 1980-talets Kina. Inte enbart sympatiskt; många av dessa konstnärer, inklusive Ma Jian, odlar en självsyn som närmar sig övermänni- skans. Samtidigt bidrar det till att skänka "Rött damm" trovärdighet och skarp tidsprägel. Dessutom skriver Ma Jian bitvis under inspiration från dåtidens stora litterära ism: den magiska realismen.
"Rött damm" är ingen faktareseupplagsbok utan en levande, fint saltad reseskildring om en ung man som trots tre års kringelikrokar har ett bestämt mål i sikte: Tibet.
Den trettioårige poeten, fotografen och konstnären Ma Jian har desillusionerats av kommunismen och istället omfamnat buddhismen. Men hans möte med den tibetanska lamaismen, i slutet av resan, blir en besvikelse som stärker honom i övertygelsen att han hädanefter bara kan förlita sig på en sak: sig själv. Så tillvida är "Rött damm" också en bildningsroman. Och som sådan, också, lika fängslande.
Örjan Abrahamsson