Richard Dawkins: Så gick det till. Bevisen för evolutionen
Leopard förlag
"Darwin försökte trösta honom. Den här världen som du beskyller mig för är inte mindre underbar eller vacker eller storslagen. Den är bara mindre bekväm.
Dark ryckte på axlarna. Varför skulle Gud skapa en värld som var så ofullkomlig att den ständigt tvingades rätta till sig själv? Det fick honom att känna sig sjösjuk. Kanske fanns det inte någon Gud överhuvudtaget." (Jeanette Winterson: Fyrväktaren).
BokstavstroendeSedan Darwin för dryga 150 år sedan presenterade sin bok "Om arternas uppkomst", har det funnits en spänning mellan evolutionsforskare och bokstavstroende kristna och muslimer.
Richard Dawkins är professor vid universitetet i Oxford och namnkunnig ateist och evolutionist. I sin nya bok "Så gick det till" fortsätter Dawkin att bemöta den kritik och skepticism som finns hos de religiösa grupper vi kallar kreationister. Deras invändningar mot evolutionsteorin liknar han dramatiskt med förintelseförnekare.
Valfisk och kålrotDawkins är en kunnig forskare och passionerad författare. Med idérika metaforer förklarar han för läsaren hur arter och släkter förhåller sig till varandra, men också varför vi har så svårt att acceptera hur arter ständigt förändras.
Människan har ett gemensamt ursprung med apan, valfisken och kålroten (ett faktum som min bror redan vid tidig ålder ansåg gälla särskilt mig). Kreationisternas invändningar att den felande länken saknas har ingen betydelse. Vi äger så mycket material att evolutionen inte bara är en teori, utan en storslagen redogörelse för hur allt liv utvecklats under miljontals år.
Går ut för hårtJag kan förstå Dawkins frustration över de okunniga och aggressiva invändningar mot det som i dag är en precisionssäker vetenskap. Ändå förtar Dawkin något av sin egen ambition genom att anta en alltför polemisk och apologetisk ton.
Dawkins bok får mig att reflektera över det faktum, att vi gör oss som allra sämst då vi tjurigt går i försvar.