Linköping har väl aldrig varit ett matkulturens Mecka. Men stegen pekar i rätt riktning.
Efter äktenskapet mellan tidningen Gourmets "199 bord" och "Vägarnas Bästa" har White Guide sett dagens ljus.
Det är Sveriges fylligaste och mest relevanta restaurangguide någonsin. En ovärderlig vägvisare för fotgängaren såväl som bilföraren.
Och, jo, redaktionen har funnit lokala guldkorn. Brasserie Britto och Le Bistro får beröm, men högst på östgötarankingen hamnar i nämnd ordning ModMed, Stångs och Sture. Dyra ställen, invänder någon. Vad kan jag, evigt fattig, svara? Under ungkarlstiden levde jag tre dagar på fil och müsli för att den fjärde slå till med en trerätters på lyxigare ställen. Det var roligt, om än kanske oförsvarligt.
Det är ett konstant aber, detta, att den godaste maten synes förbehållen människor med feta inkomster och representationskonton. Läge, onekligen, för en marxistisk analys. Men jag avstår för tillfället och rekommenderar i stället den vita guiden, vilken även funnit det mödan värt att exempelvis göra avstickare till Göta Hotell i Borensberg, Munkklostret i Vadstena eller Trädgårdshotellet i Åtvidaberg.