"Snapphanar", som visas i två delar i julhelgen, har kostat 36 miljoner att göra. Det berättade produktionsledaren Marie Lagerkvist under sin föreläsning i konsertsalen Flygeln.
Tanken på att göra film om snapphanarna har lockat svenska filmare i många år. Niklas Rockströms manus gjorde det möjligt att genomföra idén enligt Lagerkvist.
Det är Björn Stein och Måns Mårlind som har regisserat äventyrsberättelsen om snapphanarna - de skånska revoltörerna som slöt upp bakom danskarna under det skånska kriget på 1670-talet och gjorde livet surt för den svenska armén.
Regissörsduons förra film "Storm" fick stor uppmärksamhet för sin serietidningsestetik och sina specialeffekter. Men i "Snapphanar" är allt är på riktigt, enligt Marie Lagerkvist. Inspelningen, som tog 57 dagar, genomfördes till stora delar i Litauen. - Det var svårt att hitta ett lämpligt slott i Skåne. Men det fanns i Vilnius. Landskapet där liknar också det skånska. Och litauerna är väldigt duktiga på film.
1 800 statister engagerades och trettio snickare byggde upp en skånsk 1600-talsby på landsbygden utanför Vilnius. Skådespelarna hade tränat ridning i flera månader före inspelningen. De fick lära sig att hantera svärd och armborst och tragglade skånska med hjälp av talpedagoger för att nöta in det rätta göingemålet.
Som produktionsledare var Marie Lagerkvist spindeln i nätet. Hennes jobb handlade om logistik och planering. Det gällde att utnyttja inspelningsdagarna så effektivt som möjligt och få schemat att stämma med skådespelarnas andra uppdrag.
Inspelningstiden i Litauen blev tuff. Inte bara för de långa arbetsdagarnas skull utan kanske främst på grund av vädret. Tjugo minusgrader och snö i början och så lervälling när snön smälte mot slutet.
- Men alla 130 i filmteamet var väldigt fokuserade. Det här är en av de största svenska satsningarna någonsin och alla ville att det skulle bli så bra som det någonsin gick, sade Marie Lagerkvist.
De unga animatörerna Ella Johansson och Rebecka Llerena har också genomfört ett filmprojekt för SVT men i en helt annat skala. Deras arbetsinsats är för den skull inte mindre. Tre år tog det att göra barnfilmen "Garantia och Stjärnfallet" på drygt 8 minuter, berättade filmarna vid sin föreläsning vid New Media Meeting. Först gällde det att presentera sin idé och hitta finansiärer. Och så det tidsödande genomförandet.
I kortfilmen blandas lerdockor med tecknat. Rebecka Llerena, som står för dockanimationen, ägnade flera månader åt att bygga lerfigurer och scenografier. Det gäller att ha ett bra bildmanus, en "storyboard", så att man inte bygger för mycket i onödan.
Själva animeringen, när dockorna fotograferas med stillbildskamera, tog ytterligare ett halvår.
- Man tar kanske tio bilder på 30 minuter. Det blir bara en halv sekunds film, sade Rebecka Llerena.
"Garantia och stjärnfallet" kommer att visas i tv någon gång i vår. Nu drömmer animatörerna om att göra ytterligare två kortfilmer med samma teknik.
- Vi intervjuade barn inför projektet och använde väldigt många av deras idéer och bilder i "Garantia och stjärnfallet". Men vi har sex timmar bandinspelningar och ett berg av teckningar kvar, sade Ella Johansson.
Fotnot: New Media Meeting 2006 genomfördes i Norrköping i fredags och lördags, 1-2 december. Det beskrivs som ett två-dagars event med fokus på en tvärvetenskaplig integration av kultur, teknik och samhälle.