Sigrid Undsets tragiska liv

Sigrun Slapgard: Sigrid Undset. DiktardrottningenÖversättning: Gun-Britt SundströmAlbert Bonniers förlag

Sigrid Undset ? Norges  viktigaste röst mot nazismen men benhårt konservativ i kvinnofrågan.

Sigrid Undset ? Norges viktigaste röst mot nazismen men benhårt konservativ i kvinnofrågan.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2009-10-15 08:26

Att "Kristin Lavransdotter" är en klassiker i betydelsen ständigt läst och omtryckt är odiskutabelt. Men som för så många andra var det trögt i portföret för Sigrid Undset: refusen följdes av förläggarens råd att hon i varje fall inte borde skriva historiska romaner.

Så nästa försök, "Fru Marta Oulie", förlades till modern tid - och blev en stor framgång. Undra på, första meningen löd: "Jag har varit min man otrogen".

Framgång och tragik

Det var år 1907 och två år därefter skulle den då 28-åriga Sigrid Undset i Rom inleda sitt fria konstnärsliv och möta sin blivande man, målaren Anders Castus Svarstad.

Lycklig barndom tills hennes älskade far avled, arkeologen som grundlade hennes medeltidsintresse. Dystra år som kontorsslav för att försörja mor och systrar, skrivande på nätterna. Men vid 30 får hennes liv betyget fullkomligt i den norska journalisten Sigrun Slapgards biografi "Sigrid Undset. Diktardrottningen".

Som bekant brukar lycka inte bestås annat än glimtvis. Långt innan man är färdig med den 700-sidiga boken framstår Sigrid Undset som en tragisk gestalt, inte minst beroende på diskrepansen mellan teori och praktik i hennes liv.

Inte som hon lärde

"Fru Marta Oulie" och genombrottsromanen "Jenny", 1911 (finns i färsk nyutgåva), gav henne rykte som en sinnenas författare, och hon hade ju i ett par år levat "i synd". Men i fråga om uppfostran och kvinnofrågor var hon benhårt konservativ.

Kvinnan måste underkasta sig mannen. Hon har sin plats som mor och skapare av ett hem, inte i det offentliga livet, dundrade hon. Ändå skilde hon sig, överlät vården av sina barn på tjänstefolk och var ständigt i elden som vass debattör - som Nobelprisbelönad författare med världsrykte Norges viktigaste röst mot nazismen.

En isdrottning

Frånsett en medryckande ingress håller sig Sigrun Slapgard till kronologin, detaljerat utbroderad. Bitvis är det svulstigt skrivet eller garderat med frågetecken och "kanske" när hon spekulerar kring Sigrids tankar och känslor.

En drottning med isblick, arrogant, oförsonlig, humorfri. Så det kan bli i en författarbiografi där verket är perifert och liv och person får dominera!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!