Den korta, intensiva perioden från det att häggen börjar blomma till dess att syrenerna har blommat över har en särskild plats i hjärtat hos många svenskar. Uttrycket är välkänt och ofta använt. Men varifrån det egentligen kommer är inte helt klarlagt.
Den vanligaste förklaringen handlar om en skomakare som ska ha hängt upp en skylt med texten "Stängt mellan hägg och syren" då han unnade sig en kortare ledighet. I boken "Bevingat" pekas skomakaren Oscar Gustafsson i Göteborg, verksam omkring år 1900, ut som en tänkbar upphovsman. Där berättas att Gustafsson i sin ungdom som gesäll vandrade i Tyskland, och att vandringslusten sedan satt i även när han var etablerad som skomakarmästare. Därför gick han på försommarvandring.
Kanske fick han idén till skylten på vandringar i Tyskland.
Andra källor påpekar osäkerheten kring var uttrycket först användes. Tidsmässiga uppgifter finns i alla fall som stämmer med skomakare Gustafsson.
Hur lång den här perioden är kan man ju undra, även om semestern numera vanligtvis regleras på annat sätt. En del tycker sig ha observerat att blomningstiden har förändrats och att det inte längre finns något "mellan" utan att de båda växternas blomning sammanfaller.
På SMHI:s webbplats finns uppgifter från Uppland. Där har blomningstiden visserligen tidigarelagts en del – cirka en vecka det senaste halvseklet – men eftersom häggen och syrenen har följts åt är perioden fortfarande ungefär 10–12 dagar.
Några enstaka år har blomningen faktiskt varit omvänd: först syren och sedan hägg.
Då får man vara glad att man inte är skomakare.