Skrifter från Silentium

Vi förknippar en öken med något sterilt och dött. Men just öknen har varit platsen för den tidiga kristendomens spiritualitet och skaparkraft. Det lilla förlaget Silentium i Bjärka-Säby har gett ut en serie skrifter med ökentema.

Peter Halldrof, pastor och författare i Linköping, har skrivit en av böckerna.

Peter Halldrof, pastor och författare i Linköping, har skrivit en av böckerna.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2010-03-02 09:56

Skrifter från Silentium

Öknens Vishet

Paradiset. Ökenfädernas Tänkespråk I

Herre, låt mig få brinna

I dag är frälsningens dag

Ekumenisk kalender

"Därför är öknen Herrens största kärlek till människorna", skriver Niklas Rådström i Den helige Antonius frestelser (1986).

Öknen har ofta fungerat som en paradoxal metafor för kreativitet, växt och överlevnad. I det mest sterila och ogästvänliga finns livgivande vatten.

Förlaget Silentium, som är knutet till verksamheten i Nya slottet Bjärka-Säby, har gett ut ett antal skrifter som knyter an till ökentemat.

Eremiter och munkar

I "Öknens Vishet" presenterar Samuel Rubenson, professor i kyrkohistoria, den rörelse av eremiter och munkar som sökte sig ut i Egyptens öken under 300-talet, varav ovan nämnde Antonius var en. I denna ogästvänliga terräng växte en stark spiritualitet fram. Rubenson berättar om ökenfädernas efterlämnade visdomsord som "en vägledning för varje människa som söker en väg från splittring och bundenhet till frihet och enhet".

Gräm dig inte...

I skriften "Paradiset. Ökenfädernas Tänkespråk I" presenteras en del av dessa ord i svensk översättning. Korta kärnfulla råd ges till blivande munkar och vanligt folk. En del är allmängiltiga till sin karaktär, som "Gräm dig inte över det som hänt". Andra råd är mer ambitiösa och passande för en eremit än för en människa i vardagen. Tänkespråken, som ofta ges i tretal, liknar dem som förekommer i andra religioner, som i den muslimska sufistiska litteraturen och i den judiska Talmud.

Ökenmoder

I en liten skrift, "Herre, låt mig få brinna", finns mer aktuella tankar av akademiledamoten Gunnel Vallquist. Med korta kärnfulla och intellektuellt spänstiga tankar skriver Vallquist som en sentida ökenmoder om kyrka och tro, men också om människans moraliska ansvar för sin omvärld; "Vi vill ha kärlek, men vill inte betala priset. Vi är snyltgäster på livet."

Tidlös tillvaro

Peter Halldorf förenar Bibelns och ökenfädernas dåtid med vår nutid i skriften "Idag är frälsningens dag. Om gudstjänsten som levande minne". I gudstjänsten sker ett gränsöverskridande, som gör tillvaron tidlös.

Helgon och pastorer

En "Ekumenisk kalender" uppmärksammar på samma sätt i en personlig uppräkning såväl kända helgon som nyss avlidna pastorer. Då och nu hör ihop.

Förlaget Silentium presenterar en andlig litteratur, som förenar öknens stenar med barrskogen i Bjärka-Säby i en fruktbar dialog. I dag, när Egyptens koptiska kristna trakasseras och förföljs av den muslimska majoriteten, gör Silentium också en viktig insats genom att visa att just där finns några av kristenhetens viktigaste rötter. Det manar till solidaritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!