Förra veckans språkspalt tog upp uttrycket på linke håll. Av brev och samtal att döma är det ett ganska välkänt ord i Östergötland, och fortfarande levande på sina håll. En variant är på linker håll, alltså med ett r.
Vad det handlar om är att befinna sig på ett visst avstånd från någonting. Tore Calén beskriver det som att någon står en bit ifrån händelsernas centrum, lite avvaktande. Även Ingel Eriksson beskriver betydelsen ungefär så, man vill veta vad som försiggår men inte visa sig alltför nyfiken. På linke håll är då ett lagom avstånd för att kombinera diskretion med att ändå ta del av en händelse.
Thore Härnkloo i Ulrika anger en innebörd med dragning åt smygande, att man utövar ett visst spioneri på linke håll.
Ett litterärt exempel finner jag i en text av Carl Anton Wetterbergh, även känd som Onkel Adam, boende i Linköping under 1870- och 1880-talen.
Varifrån kommer då uttrycket? Det är inte alldeles lätt att ta reda på. Jörgen Dahlén och Jack Stendahl menar att det troliga är att det hänger ihop med tyskans links, det vill säga vänster.
Ordet vänster och dess innebörder är i sig intressant, och värt att återkomma till.
I det här fallet resonerar Jörgen Dahlén kring att linke håll kan ha att göra med att något finns på ett lagom avstånd på den vänstra sidan. Till exempel kan man tänka sig att det är praktiskt att ha köksredskap och kryddor inom bekvämt räckhåll till vänster när man står vid spisen.
Håll kan betyda sida eller riktning ("från alla håll") och även avstånd ("kort håll"), påpekar Dahlén.