Stålhane med många stilar

Många utsökta former men även ett och annat stolpskott. Carl-Harry Stålhane hann med mycket under sin långa karriär. Bo Borg har läst en färsk bok om formgivaren i Lidköping.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-01-09 00:00

Petter Eklund, Patrik Johansson: Stålhane

Carlssons

Carl-Harry Stålhane (1920-1990) var en folkkär keramiker och formgivare. Under fyra decennier med start i början av femtiotalet befann han i sig i branschens framkant. Han förknippas med Rörstrandsfabriken i Lidköping och var minst lika betydelsefull där som Stig Lindberg var för Gustavsberg. Ett tungt ansvar för många människors försörjning vilade på hans axlar och med det följde många konstnärliga innovationer men också en hel del kompromisser där kvalitén fick stå tillbaka för säljbarheten.

Inga störande blommor

Det berättas att han fick visa sina nya former för Rörstrands stjärnsäljare och att de hade stort inflytande på vilka former som skulle tillverkas och även föreslog ändringar. En verksamhet under så många år skapade förstås ett antal stilar. "Stålhanestilen" etablerades i början av femtiotalet med höga smala vasliknande former (han nöp ihop halsen så att ingen blomma kunde störa det stilrena).

Men det finns många andra Stålhanestilar. Kanske förknippas han mest med sextiotalets brunmurriga "tweed- och yllekoftsstil" på grovt gods.

I den nyligen utkomna boken om Stålhane med text av Petter Eklund redogörs ingående för hans liv och verk, både tiden på Rörstrand och hans verksamhet i helt egen regi i Designhuset, också det i Lidköping.

Utmärkta bilder

Eklund går noggrant igenom såväl industriproduktionen som unikaten och de offentliga utsmyckningarna. Han analyserar själv och låter många andras röster komma till tals. Boken tecknar en bild av en hyperaktiv och hela tiden kämpande konstnär som alltid tillhörde etablissemanget och samtidigt alltid protesterade mot det. Men aldrig mer än lagom.

Boken innehåller förutom en högintressant text också ett utmärkt bildmaterial med många nytagna bilder av den skicklige konsthantverksfotografen Patrik Johansson.

I dag är Stålhane en favorit bland samlarna som vill fynda på loppisar och i antikbodar. Han var verksam hela sitt liv och hans enorma produktivitet och mångsidighet har skapat en veritabel uppsjö av både bra och sämre produkter.

Bekräftad uppfattning

"En bra Stålhane kan vara ett under av utsökt form, en dålig Stålhane ett stolpskott som ifrågasätter alltihop. Men det dåliga är ofta intressant och laddat med engagemang." Så skriver Petter Eklund och med de orden får jag min egen uppfattning bekräftad.

Bo Borg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!