BOK
Stefan Lindberg
Du vet väl om att du är värdefull
Albert Bonniers förlag
Stefan Lindberg har i tidigare böcker laddat vardagen med ett slags fundamental gåtfullhet; i det till synes normala har någonting förts in som har gjort läsningen osäker. Man har inte riktigt vetat var man har berättelsen. Ofta har det bjudits på stimulerande tankeverksamhet. Själv var jag framför allt förtjust i novellsamlingen "I Gorans ögon", Lindbergs senaste bok, från 2008.
Därför är det med viss förvåning jag konstaterar att Stefan Lindberg i romanen "Du vet väl om att du är värdefull" håller sig till ett strikt realistiskt berättande. På bekostnad av hans särart, tycker jag tyvärr.
Det handlar om tre vänner, Malin, Madde och Tanya som är några år över tjugo, i ett gränsland mellan ungdoms- och vuxenlivet. De lever i en inte namngiven småstad som nog ändå kan bestämmas till Alingsås (som författaren kommer ifrån). Drömmer sig bort, tar sig, delvis, bort. Tvekar, prövar – det är ett svenskt småstadsliv som skildras. Människorna är mestadels ganska tilltufsade. Huvudpersonen Malin hamnar i ett förhållande med den lokala Ica-handlaren, tillika hennes chef. Det är lite sjabbigt, allting. Någon utsätter handlaren för sabotage, och människor börjar vakta på varandra.
Kring handlaren, Malin och hennes vänner bygger Lindberg sin historia, som inte har någon tydlig riktning utan kretsar runt orten och dess människor och försöker komma närmare dem.
Romanen är övertygande i sin miljö- och människoskildring och känns sympatisk i det att den lyfter fram en viss typ av vanliga människor som i någon mån befinner sig på samhällets skuggsida. De är vanligtvis ganska osynliga, helt enkelt.
Så visst finns saker att uppskatta i denna välskrivna roman. Men när det kommer till det avgörande, att väcka känslan, lusten, nyfikenheten så når den inte fram.