Mons Kallentoft:
Sommardöden
Natur & Kultur
Det kommer mitt på sidan 171:
"Ondskan är lös. Gud bevare oss. Gud bevare alla flickor som dröjer sig kvar i Sommarlinköping."
De tre meningarna skulle kunna vara den här bokens korta programförklaring:
Ond hetta
Helvetet är på väg upp ur underjorden, värmen är satanisk och i de mörka Tjällmoskogarna drar skogsbranden fram som en - löpeld! Ondskan håller hettan i svansen. Allt börjar med att en ung flicka dyker upp naken, misshandlad och förvirrad i Trädgårdsföreningen. Och innan de 415 sidorna är över, ska hjältinnan Malin Fors och hennes vapendragare Zeke Martinsson stirra rakt in i ondskans glödande ögon.
Mons Kallentoft fick ett riktigt genombrott med sin första Linköpingsdeckare, "Midvinterblod". Den har hittills gått iväg i över 100 000 exemplar, filmrättigheterna är sålda och utlandet köar utanför förlaget för att köpa utgivningsrättigheter.
Logiska luckor
Kanske gick det lite för enkelt, för när Malin Fors-deckare två nu landar känns den hafsig och inte riktigt färdigtänkt. Mons Kallentoft är en bättre författare än så här. Visst finns hans stilistiska säkerhet på plats, men intrigen saknar spänst och gåtans lösningar är perforerad av logiska luckor. Huvudfigurernas tankesprång blir allt för stora för att det ska vara trovärdigt och är det något Mons Kallentoft försöker vara i sin berättelse om Linköpingspolisen så är det trovärdig. Realismen finns där som bergfast grund för fantasin att leka på. Karaktärerna ska vara av kött och blod men historien ska vara hissnande.
Trassligt för Malin
Det är som sagt het sommar denna gång. Unga flickor kidnappas, skrubbas rena med klorin och mördas. Polisen står länge utan gångbara teorier och de egna fördomarna måste upp till ytan för att lösa den här gåtan. I semestertider lånas poliser in som förstärkning och bland annat kommer en våldsam polisman från Mjölby och sätter skräck i Linköpings invandrare.
Privatlivet är trassligt för Malin Fors, hon tampas med relationer och förväntningar. Hon dras allt längre in i grubblande funderingar runt sin relation till den egna mamman och pappan. Dottern Tove är i precis den åldern som offren i det aktuella fallet och självklart blir våldet extra svårt att hantera för Malin när allt går att relatera till dottern. Men Malin Fors dricker sin tequila, kör sina gympass och kämpar vidare.
Mons Kallentoft bygger av väl kända ingredienser. "Sommardöden" utger sig aldrig för att vara något annat än en traditionell svensk deckare, men inte ens som det når den tyvärr särskilt långt.
Mattias Ahlén