Susanne Lundin: Organ till salu

Foto:

Kultur och Nöje2014-01-13 07:21

BOK

Susanne Lundin

Organ till salu

Natur och kultur

I världen är det ju så att många är mycket fattiga och några är rika. Men ibland händer det att den fattige har något som den rike vill ha, eller behöver. En frisk njure, till exempel.

Och eftersom tillgången på njurar är betydligt mindre än efterfrågan är det inte så förvånande att en marknad utanför den statligt reglerade växer fram. För så är det ju också: allt har ett pris.

Etnologiprofessor Susanne Lundin skildrar i sin bok "Organ till salu" den ljusskygga verksamheten handel med mänskliga organ. Efter flerårig forskning och många resor över hela världen har hon skrivit en ganska övergripande bok om ett stort och angeläget ämne. Hon berättar effektivt och skriver lättillgängligt – många möten med människor ger boken liv.

Vissa grundvillkor måste vara uppfyllda för att handeln ska ske. Utöver någon som är frisk, men fattig, och någon som är rik, men sjuk, krävs en läkare som utför transplantationen och någon som förmedlar kontakten mellan dessa.

Därutöver är variationen stor. Lundin beskriver hur fattiga moldavier luras till jobb i Turkiet, där de sedan förs bort, sövs ner och blir bestulna på en njure. Och återvänder hem, fortfarande fattiga och sannolikt snart även sjuka, i avsaknad av eftervård. Därtill föraktade i sin hemby.

I Filippinerna möter Lundin en till synes något mer human hantering, som grundar sig i landets öppna inställning till lagliga donationer. Vilken dock tycks ha främjat också den svarta marknaden.

I Kina använder man sig av organ från dödsdömda fångar.

Brutaliteten varierar men cynismen är i grunden densamma världen över. Lidandet är stort för säljaren och dessutom får denne aldrig några betydande belopp. Att köparen verkligen får en frisk njure är å andra sidan långt ifrån säkert.

Det är en sida. En annan är att handeln möter ett reellt problem vars lösning ingalunda är självklar. Hur kan snedfördelningen mellan tillgång och efterfrågan balanseras? Är någon ersättning till den som väljer att donera organ kanske rimligt? Bör den som väljer att donera få förtur i kön? Det är lösningar som har prövats. I Sverige finns Donationsregistret, som sätter sin tillit till människors vilja att hjälpa.

Var ligger egentligen felet? En vill köpa, kanske för att rädda sitt liv, en annan vill sälja för att förbättra sitt liv, och samhället kan inte hjälpa.

De flesta värjer sig nog ändå mot tanken på en affär. Men varför? Susanne Lundins bok sätter ljuset på viktiga frågor om värdegrunder, moral och ett samhälles människosyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!