Syjunta – varför heter det så?

Kultur och Nöje2014-06-23 07:00

Förra veckan försökte jag bringa klarhet i bakgrunden till ordet kafferep, vilket inte var helt lätt. I sammanhanget fick jag en fråga om ett annat ord som nog också är mer historiskt än levande i dag, nämligen syjunta. Ordboksbetydelsen för junta är "liten grupp som träffas regelbundet för något sällskapsnöje". Till exempel för att sy.

Junta i den här betydelsen finns belagt i svenskan sedan början av 1700-talet. Från något senare tid finns belägg för junta i betydelsen "liten grupp som diktatoriskt leder ett land". Ofta handlar det om en militär ledning som resultat av en väpnad kupp.

Ursprunget är spanskt med latinsk bakgrund, och junta i båda betydelserna har samma etymologiska förklaring. I båda fallen handlar det ju om en mindre sammanslutning av personer, men avståndet mellan militärjunta och syjunta är onekligen ganska stort. Så att man undrar över sambandet är inte så förvånande.

Ordet syjunta används väl inte så ofta i dag, även om företeelsen att träffas för att handarbeta ingalunda är försvunnen. Snarare har det nog fått ett uppsving i vissa former. Andra ord för syjunta är symöte och syförening. Eller finns det någon skillnad i betydelsenyans? Åtminstone syförening används också i dag, kyrkliga syföreningar till exempel förekommer.

Därmed sätter Språkspalten punkt för säsongen och önskar alla läsare en riktigt skön sommar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!