Teori och verklighet krockar för kvinnorna i Jordanien

Sophie Heine:Två sorters drömmar- kvinnoliv i MellanösternDamm förlagJournalisten Sophie Heine har träffat jordanska kvinnor och återger deras berättelser i "Två sorters drömmar" - en bok om vardag, arbete och islam.

Foto:

Kultur och Nöje2007-05-10 00:00

Hur är det att leva som muslimsk kvinna i ett muslimskt samhälle? För journalisten Sophie Heine innebar flytten till Jordaniens huvudstad Amman att nyfikenheten väcktes:

Hur ter sig vardagen och drömmarna om framtiden? Hur lyckas man balansera mellan andliga ambitioner och dagliga bestyr?

Vad innebär det att kliva upp för att be när moskén kallar till bön en timme före gryningen? Varför har en del slöja och långkappa och andra enbart slöja? Varför täcker man sig så att bara ögonen syns (eller inte alls). Hur kan många klä sig som "vanligt" och likafullt vara djupt troende?

Hur är det med jämlikheten? Vad säger lagen i Jordanien, vad säger islam, traditionen?

Mångfald

Sophie Heine började söka svar genom att vända sig till kvinnorna själva. Det hon fann och nyanserat återger i "Två sorters drömmar" var mångfald. Kvinnor med olika ekonomiska förutsättningar, förhållningssätt och acceptans. Beduinkvinnor och politiker. Fotbollsspelare och daghemsföreståndare. Yogalärare och konstnärer. Döttrar, hustrur, mammor, yrkeskvinnor. ensamstående och äldre.

För 68-åriga Threya kom livet att handla om äktenskap och familj. Dottern Sabah önskade sig utbildning, men är nu precis som modern främst inriktad på livet efter detta. Och dottern Sawsan i sin tur delar drömmarna om paradiset, men vill också göra yrkeskarriär ... och har dåligt samvete.

Tro och time management

Enstaka har valt typiskt manliga yrken. Blivit taxichaufför, rörmokare eller barägare. Och för många handlar det precis som här om att få tiden att räcka till (begreppet utbrändhet finns även i Jordanien!). Trebarnsmamman Manal Bayat uttrycker sig komprimerat: "Allt handlar om tro och time management."

Att vara kvinna i Mellanöstern tycks även handla om att leva i krocken mellan teori och verklighet och Heine frågar sig: Är Jordanien ett bra kvinnoland? Både ja och nej. "Här finns ett rotat kvinnoförtryck, men här finns också självständiga kvinnor och konkret arbete för allas lika rättigheter."

I det arbetet deltar bland andra Khalidah Mufleh som har en välbesökt bloggsida på Internet och författaren Zuleika Abu Risha som menar att religionen i dag tolkas till kvinnornas nackdel:

"Varför ska man attackera islam? Islam är en del av kulturen i arabvärlden ... Vi måste respektera den, och lära oss handskas med den."

MARGARETA WIMAN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!