Böcker som "Da Vinci-koden" har skapat många nya myter ochspekulationer om vad som egentligen döljer sig bakom Bibelnsberättelser. Två gedigna teologiska verk med anknytning till Linköpingsdomkyrka kan berätta om hur det verkligen hänger samman.
Nya böcker
Erik Aurelius: Evangelium för gudlösa. Herdabrev till Skara stift
Verbum förlag
Peter Lundborg: Var är församlingen?
Verbum förlag och Växjö stift
Två teologiska böcker med anknytning till Linköpings domkyrka harkommit ut. Biskop Aurelius i Skara har tjänstgjort där som kaplan.Domkyrkans nytillträdde domprost, Peter Lundborg, presenterar sinpräst- och diakonmötesavhandling.
Anknytningspunkterna är fler än domkyrkan. De söker båda förståkyrkans historiska rötter och dess samtida uppgift, med präster ochdiakoner som adressat. I en tid då präster mer uppträder som konsulteroch terapeuter, inspireras de här att vara teologer. Men särskiltLundborg vänder sig till en betydligt större läsekrets.
Aurelius bok är en genomgång av kyrkans bibliska rötter. Sakligt ochvälgrundat går författaren igenom evangeliernas tillkomst ochpresenterar argument för den historiske Jesus existens.
Nya testamentets speciella litterära stil bryter mot dettillrättalagda. Berättelserna rymmer så många besvärande detaljer förden unga kyrkan att vi måste ta dess trovärdighet på allvar. Däremotlär den gudlöse som läser biskopens bok nog förbli gudlös. Tonen ärakademisk och med få anknytningar till människans mer existentiellabrottning.
Lundborg tar vid där Aurelius slutar. Han ställer sig frågan hur mani dag ska se på den nutida församlingen som har sina rötter i denbibliska världen. Denna bok är mer personligt skriven och med en tydligberöringspunkt till många människors vardag. I en tid då församlingarslås ihop och kyrkor stängs, väcks många starka känslor.
Än i dag finns vi alla registrerade som boende i en församling. Enmajoritet av befolkningen kommer fortfarande i kontakt med dennaförsamling vid dop, vigsel och begravning. Vi är mer formade av enterritoriell församling än vad man först kan tro.
Samtidigt ändras och ifrågasätts dessa gränser alltmer. PeterLundborg ställer sig öppen för nya lösningar. Medlemmar i Svenskakyrkan borde själva kunna välja vilken församling man önskar tillhöravar än man bor.
I Lundborgs bok möts en förståelse för hur människor i dag ser påsin tillvaro, med Kyrkans önskan att finnas med sitt budskap.Församlingen är en relation, inte en uppgift.