Tråkig kodjakt i Shakespeares fotspår

Erlend Loes och Petter Amundsens gemensamma projekt "Expedition Shakespeare" är mest tröttsamt att läsa, anser Correns recensent.

Kultur och Nöje2007-07-06 00:00

Sedan mitten av 1800-talet har mer eller mindre fantasifulla teorier florerat om att någon annan skrev Shakespeares skådespel och sonetter. I Sverige har de fått särskild aktualitet i Da Vinci-kodens spår. I höstas kom Gösta Friberg och Helena Brodin Friberg med "Täcknamn Shakespeare" som pläderar för att den verklige författaren var Edward de Vere, earl av Oxford.

En annan kandidat har genom tiderna varit Francis Bacon, statsman och filosof och upphov till ett speciellt kodsystem. Från de spekulationerna utgår "Expedition Shakespeare", med två författarnamn på titelbladet: Erlend Loe (som bl a skrivit kultboken "Naiv Super") och Petter Amundsen. Här handlar det dock inte om Shakespeares identitet utan om att hans texter manipulerats med dolda koder.

Amundsen uppges vara organist i en Oslokyrka, frimurare, gelatinimportör och tycks behäftad med nördens envetenhet. Loe var filmkonsulent när han kom i kontakt med honom och hans "storslagna teori", som alltså ansetts värd en 400-sidig bok.

Kryptografi, bokstävers talvärden, geometriska symboler, anagram, palindromer, kabbalistiska utläggningar - jag tycker det är oerhört tröttsamt när folk som snöat in på sånt redogör för sina fynd. Men även de kod-frälsta tror jag blir uttråkade av "Expedition Shakespeare".

Hemliga brödraskap, epitafier och 1600-talsmålningar är brickor i spelet som via fyra utförliga epiloger leder fram till en skattjaktshistoria samt att "den eller de som skrev Shakespeare var både rosencreutzare och frimurare".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!