Vad hände med vår restriktiva alkoholpolitik?

Solidarisk alkoholpolitikRed. Lars Åke AugustssonHjalmarson & Högberg

Kultur och Nöje2008-04-10 00:00

Försöken att begränsa svenskens drickande är av gammalt datum. Efter sekel av förmaningar höjdes på 1800-talet allt fler röster mot drickandet och nykterhetsrörelserna bildades. Men 1900-talets slutskede innebar början till en omsvängning.

Det är här "Solidarisk alkoholpolitik" huvudsakligen inleder skildringen av vägen mot en mer liberal hållning. Författarna, ett antal sakkunniga inom medicin och alkoholpolitik, ser ett klart samband mellan det svenska EU-inträdet och den stigande konsumtionen under senare år. Skatterna på alkohol har sänkts, reklam även för starkare alkohol har blivit tillåtet, införselreglerna har blivit generösare etcetera.

Bilden för ljus

Författarna kallar informationen till svenskarna inför omröstningen om EU-medlemskap för "operation nedsövning". Oavsett om man skriver under på formuleringen eller inte, är det lätt att hålla med om att bilden av möjligheterna till att behålla dåvarande alkoholpolitik gjordes för ljus.

Ska Sverige lyckas värna om sin restriktiva hållning räcker det inte att jobba nationellt. Detta förefaller självklart eftersom samhället på många plan internationaliseras. Det här innebär dock inte att vårt eget handlingsutrymme är helt i händerna på internationella krafter och politiker i andra länder.

Skattehöjning möjlig

Författarna menar bland annat att det är fullt möjligt att höja skatter på vissa alkoholdrycker och att höja serveringsåldern på restaurang. Liksom att föra över försäljningen på folköl starkare än 2,8 procent från livsmedelsbutikerna till systembolaget. Samt att verka för att återinföra reklamförbudet mot alkohol i tidningar och tidskrifter.

Hymla inte

Några tycker förmodligen att förslagen låter tråkiga. Men alternativen är inte roligare. Konsekvenserna av den ökande konsumtionen kan ännu bara anas. Alkoholproblem och alkoholism utvecklas inte över en natt.

Många effekter ligger dessutom dolda och kan inte självklart härledas till alkoholfrågor även om sambanden finns - sämre uppväxtmiljöer för barn, sänkt prestationsförmåga i arbetslivet, sociala problem och sämre livskvalitet för att nämna något.

Den som vill ha en mindre restriktiv alkoholpolitik bör inte hymla om konsekvenserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!