De var arbetarklass och därför förbisedda, skriver Torbjörn Gustavsson och applåderar en ny bok om raggare.
ny bok
Sten Berglind: Raggare -- rebellerna som skakade Sverige
Bokförlaget Max Ström
Årets presentbok -- alla kategorier! Sten Berglinds bok om den första raggarepoken är mer än en nostalgisk tripp. "Raggare -- rebellerna som skakade Sverige" är kulturhistoria. Ett måste för alla som intresserar sig för Sveriges moderna historia.
Konstigt, förresten, att raggarna inte ägnats större uppmärksamhet i litteraturen eller den akademiska forskningen. Eller är det så konstigt?
-- De var alla 50-talets working class heroes, arbetarrock, musik för grabbar på Asea, Bulten och Atlas Copco, asfaltens melodi, skriver Berglind.
Just det. Raggarna var arbetarklass. Främmande fåglar för universitetsfolk, folklivsforskare och andra som gör anspråk på att skildra strömningarna i efterkrigstidens Sverige. Att det skrivits mer om modsepoken, hippiekulturen, punken och hip-hopen än om raggarna säger en del. Raggarna var och är en folkrörelse jämfört med övriga grupper. Att raggarna sedan 1970-talet förekommer mest utanför storstäderna gör dem knappast mer intressanta för etnologer och såna som intresserar sig för så kallade subkulturer.
Sten Berglind gestaltar den första raggarepoken. Från 1958 och Stockholmsklubbarna Car Angels och Road Devils till filmen "Chans" 1962. Och som han gör det! Språket är en njutning, lika kittlande förföriskt som det dovt brummande ljudet från Chevrolets smallblockmotor. Och så alla bilder! Varenda sida är en upplevelse.
I dag är det svårt att fatta vilken hysteri de första raggarna orsakade. Tidningarnas ledarsidor och Sveriges Radio varnade. Krävde förbud för unga tjejer att vistas i jänkare. Socialborgarrådet Inga Thorson tog initiativ till den så kallade raggarutredningen. Riksdagen införde den så kallade raggarparagrafen (om unga tjejer i amerikanska slagskepp). Tunga samhällsdebattörer som Stig Ahlgren (Veckojournalen) och Rune Moberg (Se) skrev spaltkilometer. "Året då hela landet kokade under raggarnas välde", sammanfattade Moberg 1959.
Sten Berglind var själv raggare. Åkte Bel Air. Var med vid de våldsamma kravallerna i Karlskoga 1960. Till bokens många förtjänster hör att författaren sätter in raggarna i ett socialt sammanhang. Och förklarar varför raggarkulturen fick sånt fäste just i Sverige.
Visste du: Att fritidsgårdarna kom till tack vare raggarna? Att den obligatoriska bilprovningen är raggarnas "förtjänst"?
Boken vimlar av läckra fakta. Som att raggarna i Stockholm bildade "Birgitta Stenberg Fan Club". Stenberg, som skrev "Chans", levde bland raggarna ett tag.
Som sagt: Årets presentbok -- alla kategorier!