Nya böcker
Edvard Unsgaard: Mijailovic: Berättelsen om en mördare
Norstedts
Leif Jennekvist: Mordet på Anna Lindh
Bonnier Fakta
Varför mördade Mijailo Mijailovic Anna Lindh? Den frågan är fortfarande obesvarad. Varken i domstolarna eller på annat sätt har Mijailovic varit villig att sprida ljus över motivet till knivdådet. Kanske vet han helt enkelt inte.
Två böcker om mordet har kommit ut i höst. Ingen av dem ger något egentligt svar på mitt gnagande varför.
Leif Jennekvist som ledde den framgångsrika polisutredningen av mordet koncentrerar sig på att dag för dag berätta om polisarbetet med att hitta mördaren. Det är en skildring som ger respekt för polisens noggrannhet och skicklighet. Bara på några rader i en efterskrift spekulerar han om motivet och kommer fram till att mordet nog berodde på att Mijailovic kände ett allmänt hat mot samhället och att Anna Lindh blev symbolen för allt han hatade. Jag tror inte så mycket på den förklaringen. Hur många är det inte som hatar samhället utan att för den skull mörda statsråd?
Radiojournalisten Edvard Unsgaard lägger ned stor möda på att teckna bakgrunden till mordet. Han beskriver Mijailovics uppväxt och familjeförhållanden. Det mest skrämmande i hans berättelse är att hela familjen Mijailovic som inte kom till Sverige som flyktingar blivit psykiskt sjuka under sin tid här. Finns det något i det svenska samhället som tvingar in invandrare i psykisk sjukdom?
Unsgaard som gjort ett imponerande research-jobb lämnar i slutändan öppet varför Mijailovic begick mordet. Men han ger oss en hel del ledtrådar. En är att Mijailovic som upplevde sig som både mobbad och ringaktad tidigt identifierade sig själv som kriminell, trots att han aldrig var djupare involverad i brottslig verksamhet. Han talade om att begå ett så uppseendeväckande brott att alla skulle inse att han inte var någon nolla.
En annan ledtråd är att han vid flera tidigare tillfällen tagit till våld eller hot om våld när han känt sig trängd. Han blev som 17-åring dömd efter att ha svårt knivskurit sin pappa i ett vredesutbrott. Han tvingade några släktingar att betala honom stora summor pengar efter att ha hotat dem.
Men den tredje och viktigaste ledtråden till Mijailovics knivöverfall på Anna Lindh låg kanske i hans fixering vid sin egen oförmåga att få kontakt med kvinnor. Det är nog ingen slump att det ämne han diskuterade med taxichauffören som körde honom till Södertälje efter mordet var just hur man kan få tag i kvinnor.
Mijailovic har aldrig haft någon flickvän. Några år före mordet hade han fått kontakt med två systrar. Båda försökte först vara vänliga mot honom, men avvisade honom när han försökte få en relation.
Han övergick då till telefonterror och rena hot om kidnappning, våldtäkter och mord. För detta dömdes han så småningom till skyddstillsyn, de grövre hoten var svåra att bevisa.
Också efter domen fortsatte han att vara helt fixerad vid dessa flickor och pratade hela tiden om dem. Han verkar inte ens ha försökt att få några nya kvinnokontakter.
Anna Lindh var ung, vacker, glad och framgångsrik. Hennes ansikte fanns på stora affischer över hela stan den dag Mijail Mijailovic fick syn på henne utanför NK. Hon var just en sådan kvinna som han ville ha, men som han insåg att han aldrig skulle få. Hon blev symbolen för det raseri han kände över sitt misslyckande som man.
Med politik hade nog mordet ingenting att göra.