Ny bok
Ulf Nordfjell: 12 trädgårdar
Foto: Jerry Harpur
Prisma
Ett hav av vit strandiris, vita luktpioner och en yvig bård av lavendelblå kantnepeta blommar under sommaren i entrépartiet i Linköpings trädgårdsförening. Lite senare på säsongen tar de magnifika gräsen vid tillsammans med de höga perennerna, den vita finnsliden, den gula praktrudbeckian, den lysande blå trädgårdsperovskian och den brunröda kärleksörten.
Det är så här landskapsarkitekten Ulf Nordfjell arbetar. En palett av färger som förändras under säsongen, från försommarens svala färgskala mot höstens purpur, rost och vinrött. Stora planteringsytor och generösa fält av växter. I sin bok "12 trädgårdar" presenterar han i ett av kapitlen sina tankar bakom parkprojektet i Linköping.
När trädgårdsföreningarna kom till på 1850-talet efter engelsk förebild kom trädgårdskonsten till folket. Parker anlades och städerna tävlade om att anlägga de mest prestigefyllda planteringarna med exotiska buskar och träd. För många var parkpromenaden enda möjligheten att ta del av världen därute.
Med hänsyn till den historiska miljön har Ulf Nordfjell skapat en park för 2000-talet och det märks att han är stolt över uppgiften. Samtidigt som han tog tillvara den symmetriska uppbyggnaden och de klassiska formelementen i ursprungsmiljön har han skapat en anläggning som han hoppas bättre skall klara dagens krav på hållbarhet och skötsel.
I den försänkta trädgården ville han anlägga en plantering som kan upplevas positivt under flera årstider, en park för inspiration. Här skall finnas växtlistor och planer som vi kan ta hem för att omsätta i mindre skala i våra hemträdgårdar.
Denna pedagogiska tanke är genomgående i "12 trädgårdar", om det så handlar om en park som i Linköping, om Wallenbergarnas magnifika Täcka Udden på Kungliga Djurgården, en villa vid en havsvik i Stockholms skärgård eller hans mammas trädgård under polcirkeln vid Öreälvens sluttning i klimatzon 6.
Han sticker inte under stol med sina inspirationskällor. Det strama formspråket i Villa Gamberaia i Florens. Arkitekten Isamo Noguchis strama landskapsgestaltning i South Coast Plaza, USA, där sten och vatten möter ett utsnitt av det kaliforniska prärielandskapet.
Den ångermanländska tallhedens karga skönhet. Den nordiska blomsterängen. Urberget. Allt detta sammansmälter han och återskapar på sitt eget nordfjellska vis i de tolv trädgårdar han presenterar och som den engelske trädgårdsfotografen Jerry Harpur porträtterat.
Ulf Nordfjell hör till den svenska eliten inom landskapsarkitektur, kanske den främste just nu. Han har fått den svenska Linnédelegationens uppdrag att med anledning av 300-årsjubileet av Linnés födelse göra en modern Linnéträdgård för Chelsea Flower Show i London i maj 2007. Därefter kommer trädgården att flyttas till Göteborgs botaniska trädgård där den blir ett led i det svenska firandet.
Inga Wallenquist