2006 ledde Lena Philipsson Melodifestivalen inför en miljonpublik. Men det här blir något helt annat. I SVT:s nya serie ska sångerskan handskas med sex bångstyriga konstnärer och de reaktioner som deras verk väcker ute i landet.

Hon är precis i startgroparna inför serien som ska sändas i SVT 2013. Snart är det dags för inspelningsbesök i Osby, Skara, Stockholm, Köping, Bengtsfors och ytterligare en ort som ännu inte är bestämd.

Kan provocera

I programmet medverkar konstnärerna Elisabeth Ohlson Wallin, Carolina Falkholt, Juan-Pedro Fabra Guemberena, Peter Apelgren, Marianne Lindberg De Geer och Johan Zetterquist som fått var sin av städerna på sin lott. Det är konstnärer som är kända för sin särprägel - och i vissa fall för sin förmåga att provocera omgivningen. De får sex dagar på sig innan det är dags att inviga det potentiella konstverket.

Lena Philipsson berättar att SVT frågade om hon ville vara programledare för en ny serie, men att man först hade tankarna på ett program med mode som inriktning. Det var hon själv som styrde om till ämnet konst.

TT Spektra: Hur stort är ditt eget konstintresse?