Ingen semester för Bosses nya boss

Ett säkert sommartecken i Linköping är när kön ringlar lång till Bosses glassbar. Sedan Alexander Haglind tog över för fyra år sedan gör han allt för att behålla glassens goda rykte.

Alexander Haglind utanför sin glassbar. "Alla vet vad Bosses är och det fanns en tyngd på en när vi tog över", säger han om att ta över den ikoniska lokalen på Platensgatan.

Alexander Haglind utanför sin glassbar. "Alla vet vad Bosses är och det fanns en tyngd på en när vi tog över", säger han om att ta över den ikoniska lokalen på Platensgatan.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-07-09 05:00

Ett slick sen är du fast. 

Kanske är det en av Linköpings mest kända slogans. Klart är i alla fall att Bosses glassbar är stans mest kända glassaffär. Inte så konstigt kanske efter 43 år på samma plats, mitt i stan på Platensgatan. Då öppnade Bo "Bosse" Hesser glassbaren och där stannade han kvar till 2018 då han lämnade vidare glasspinnen till familjen Haglind som köpte hela paketet. 

undefined
Alexander Haglind börjar ibland sina dagar vid klockan 04.00 för att göra glass i ett rum bakom glassbaren.

Glassbaren pryds fortfarande av gula och röda markiser och clownen på fönsterrutan. Den gamla ägaren var med och lärde upp Alexander när han skulle börja sköta maskinerna inne i köket. Och glassbaren är inte helt utan tillsyn från sin grundare nu heller.

– Han är här någon gång i veckan och käkar glass. Han kollar så att glassen smakar som den ska och så att allt ser rent och fint ut. Pistage, mörk choklad och mjukglass är hans favoriter. Det är jätteroligt. Han var så snäll när han lärde ut också.

Vilka är Linköpingsbornas favoritsmaker?

– Det är Chokladkola brownie. Den är överlägsen. Sedan kommer Marängswiss. Den tredje är svår, den kan variera. Jag tog fram Hasselnötscrunch för två eller tre år sedan. Den kom upp på topp tre och sålde jättebra. Ofta är det de klassiska smakerna som går bäst, så det var häftigt att den gick så bra.

undefined
Den populäraste smakerna är Chokladkola brownie, marängsviss, hasselnötscrunch och pecannötkola.

Ett signum för glassbaren är köerna. Oftast ringlar sig ledet av aspirerande glassköpare bort mot Stora torget. Ibland svänger kön ner på Ågatan förbi Mad dog. Men den går aldrig upp mot domkyrkan, så är det bara.

– Det finns väl en psykologi bakom det med. Ser man att det är kö, då kommer det folk. Är det ingen kö så kan det vara en paus ett litet tag. Sedan när någon kommer igen så hänger resten på. Ibland korsar vår kö med kön till Karamello som också säljer glass.

undefined
Bosses glassbar har varit en konstant på Platensgatan i över 40 år. Med de röda och gula färgerna sticker den lilla glassbaren ut.

I dag kan man äta Bosses glass på fem olika platser. Under sommarhalvåret serveras den på glassbaren på Platensgatan, Godishuset i Ikanohuset och på glasscaféerna i Loftahammar och i Västervik. På vintern kan man ta en strut när man tittar på LHC i Saab arena.

Det är Alexander som driver alla ställen, så det blir ingen sommarsemester för honom inte. På morgnarna går han upp runt 4-5 för att göra glass. Han åker i skytteltrafik mellan glassbarerna under högsäsongen, och det kan bli lite slitigt att hinna med allt det administrativa.

– Så länge det är kul så går det bra, och jag älskar att göra glass. Jag har en lägenhet i Västervik också där jag bor när jag jobbar där nere, annars hade det inte gått. Och i Loftahammar har vi sommarställe.

Till sin hjälp har han ett stort antal säsongsjobbare. Men det är bara tre av dem som tillverkar glass. Desto fler är dem som serverar kulorna. Och det är viktigt att ha rätt teknik när man skopar.

– Det är rätt påfrestande att stå och skopa glass, även om vår glass är ganska mjuk. Men vi är tydliga med att visa alla hur man ska skopa, så man inte får problem med handlederna. Man tror att det bara är att skopa glass, men riktigt så lätt är det inte. Gör man fel kan man få jätteont.

undefined
Alla som jobbar i glassbaren får lära sig en skopteknik för att inte få ont i händerna. Sommarjobbarna Alice Fransson och Tilda Bergholtz har båda gått kursen. "Men det gör lite ont de första dagarna efter några timmar"

Det har inte funnits några funderingar på att byta namn på företaget. Linköpingsborna kommer inte plötsligt mötas av "Alexanders glassbar" på den klassiska markisen.

Kommer du att byta namn till Bosse då?

– Nej det ska jag inte, jag har mitt namn, säger Alexander och skrattar.

Den lokala matkulturen

I den här serien gör vi nedslag hos personer i vårt område som jobbar med mat.

Det kan vara allt ifrån en engagerad bagare, en restaurang med ett unikt koncept eller en lokal producent av en spännande råvara.

Finns det något kring den lokala matkulturen som du skulle vilja läsa mer om? Tipsa oss gärna på kultur@corren.se, eller på vår Instagram correnkulturochnoje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!