Alla får rätt till kul kultur

Igår besökte Kulturrådets Viktoria Nguema och Simon Strömberg Linköping för att berätta om regeringens nya kultursatsning "Kreativa platser". Under en treårsperiod ska 100 miljoner delas ut i Sverige för att säkerställa allas rätt till kultur.

Bieffekter. "Kreativa platser" är ett kulturutvecklingsprojekt, inget annat. Vi vet att kultur har positiva bieffekter som att människor blir gladare och området mår bättre", säger Simon Strömberg.

Bieffekter. "Kreativa platser" är ett kulturutvecklingsprojekt, inget annat. Vi vet att kultur har positiva bieffekter som att människor blir gladare och området mår bättre", säger Simon Strömberg.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2016-06-22 09:10

– Vi kommer direkt från Umeå, det är en kort och intensiv turné vi är ute på, säger Simon Strömberg, handläggare på Kulturrådet.

Linköping var ett av få stopp när Kulturrådets informationsturné denna vecka passerade genom Sverige. Tillsammans med kollegan Viktoria Nguema uppmanar han nu organisationer och föreningar att förena sig för att starta upp nya kreativa uttryck runt om i landet. Med start i november i år fram till 2018, kommer totalt 100 miljoner delas ut till kulturprojekt i utsatta områden eller områden med lågt valdeltagande. På plats i Kårhuset Kollektivet där informationsmötet tog plats, fanns personer från bland annat bibliotek, Studiefrämjande och Östergötlands museum.

– Frågan som vi vill att projekten ska svara på är: vad vill du ska hända där du bor? Vi har räknat med att kunna dela ut bidrag till mellan 20 till 30 projekt i hela landet, gles- och tätbyggd. Det centrala i satsningen är att det är de som bor i områdena som driver och utformar det som händer, förklarar Simon Strömberg.

Kulturrådet har blickat ut i världen för att få inspiration av liknande projekt, bland annat "Creative people and places" i England. Där har projekt drivits bland annat av bibliotek, museum och ett rugbylag.

– Där har projekten sett olika ut beroende på vilka intressen och förutsättningar som funnits på den specifika orten. Bland annat har man arrangerat teaterföreställningar på pubar och dansföreställningar på bussar. Att det var just ett rugbylag som drev ett av projekten hade att göra med att de var så viktiga för orten, och en naturlig samlingspunkt för många, berättar Viktoria Nguema.

Ramen för vilka som kan söka bidrag är väldigt vid, allt från lokala föreningar, organisationer och idrottsföreningar till konsthallar, musikgrupper och kiosker. Regioner och kommuner får inte själva söka bidrag, men kan vara en samarbetspartner. Maria Niemi från Mjölby bibliotek ser en chans att nå ut till fler via denna satsning.

– Vi har pratat mycket om att flytta ut biblioteket till de som inte kommer till oss annars. Det tror jag är en jättebra idé, på så sätt når vi nya potentiella låntagare.

– Jag skulle vilja skapa nya mötesplatser dit unga skulle kunna komma och vara kreativa. Gärna en verksamhet där unga möter gamla. Just nu jobbar jag med ensamkommande unga och de är väldigt isolerade, speciellt under sommaren, säger Ulla Ridderberg, ljuskonstnär och bildpedagog.

emelie.fredriksson@corren.se

Ny satsning på konst och kultur

Kulturrådet har fått i uppdrag av regeringen att dela ut 100 miljoner kronor under 2016-2018 till kulturverksamheter i Sverige.

Bidragen ska gå till projekt i utsatta bostadsområden eller med lågt valdeltagande, för att fler människor ska få upptäcka saker som teater, dans och konst.

Målet är att fler ska kunna välja, skapa och ta del av kultur där de bor.

Organisationer och föreningar får söka bidrag, inte regioner eller kommuner. Men de får vara partners.

Första ansökningsperioden är mellan 25 augusti och 22 september i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!