Om du inte är helt purung så finns det en god chans att du redan sett ett av Åke Svenssons foton med knypplingsmotiv. Kanske har du också slickat på det.
Det var nämligen han som fick i uppdrag av Postverket att ta ett foto som lyfte fram knypplingstraditionen i Vadstena. Fotot blev frimärke, och vid mitten av 70-talet hörde det till dem som klistrades på allra flest brev. Portot var 1 krona.
– Det var ett av de första frimärkena med en vanlig människa på bild. Du vet, tidigare handlade det mest om kungar och döda författare. Det är i särklass mitt mest spridda foto. Spetsar är ju små, så ett problem var att hitta en som var så pass bred att den syntes tydligt, säger Åke Svensson.
Frimärket finns med i boken ”Spetsknyppling – vass konst i Vadstena”, dessutom kompletterad med ett nutida foto där samma kvinna, Gun-Britt Roth från Rogslösa, sitter och knypplar framför bilden av sig själv.
Tanken med boken är att den ska vara en lättillgänglig och modern introduktion till både knypplingens långa historia i Vadstena och själva hantverket. Bilderna är många, texterna kortfattade.
Boken har vuxit fram i samarbete med skribenten Marianne Anderson, från Föreningen Spetsmuseet i Vadstena.
Ett drygt år har det tagit för Åke Svensson att arbeta fram boken. Hans nytagna foton varvas med historiska bilder ur arkiven.
För att bildsätta knypplingsmönster som ”Trollsländan” och ”Knölsvan” har han gett sig ut i naturen för att leta efter just det. Men han har också gett sig själv lösare tyglar och tänkt fritt. En rulle halm på slätten utanför Vadstena har till exempel många likheter med en rulle spets, som dessutom har namnet ”Symbol”.
Knypplar du själv?
– Som tolvåring gjorde jag en enkel spets i syslöjden. Den skulle sitta på näsduken. Sedan har det inte blivit mer. Jag har inte nog med tålamod, säger Åke Svensson.