"Medelklassen tömde popkulturen på dess myllrande, oförutsägbara fantastiska sprängkraft och den blev tråkig", skriver de i boken.
– Vi hymlar inte med att vi på så vis är medskyldiga. Vi hör till dem som började ta "ful" kultur på allvar i slutet av 90-talet, säger Natalia Kazmierska.
Hon har i åratal skrivit om kulturella företeelser i Stockholm och runt om i landet, bland annat som medarbetare i Norrköpings Tidningar. Hon har funderat länge över hur skräpkulturen, popen, hamnade i finrummet:
– Så många klagade över att skräpkultur håller på att ta över medan finkultur går förlorad. Men jag insåg att det i själva verket var precis tvärtom. Sakta men säkert började popartister som tidigare ansågs "ofina" uppträda på teater och få fina priser. Hela popkulturen gjorde en klassresa och fin kultur började breda ut sig, säger Natalia Kazmierska.
De här tankarna diskuterade hon ofta med sin man Martin Aagård, men det tog tid innan tankarna skrevs ned och det hela blev en bok.
– När vi fick vårt första barn och Martin var pappledig började det hända saker. Det blev mycket blöjbyte och att sitta med barnvagnen i lekpark. Han saknade intellektuell stimulans och började skriva boken, säger Natalia Kazmierska, som är nu föräldraledig med andra barnet.
Boken "Popkulturens död" kommer ut i början av juni. Men författarna Kazmierska och Aagård har börjat turnera för att prata om boken, och kommer till Linköpings stadsbibliotek den 2 maj.
– Popkulturen växte i tider när människor möttes, gränser överskreds och kultur demokratiserades. Då kunde en svart arbetarklasspojke bli världskänd, sälja tiotals miljoner exemplar av ett album, och därmed skapa musik för massorna. Den tiden är förbi, det är oftast inte underklassens barn som startar nya band eftersom man måste ha råd att vara rockstjärna i dag.
Är popkulturen helt död?– Den har förändrats som rörelse även om det finns några enstaka personer kvar. Genom att dödförklara popkulturen som den är i dag kan man lägga grunden till att den börjar gro och poppa upp på nytt. Det är vår förhoppning.