I galleri Vända sida (där lämpligt nog Italienbördige konstnären Antoni Sognasoldi ställer ut) på stadsbiblioteket fick programledaren och matmissionären Bo Hagström äran att inleda årets Bokens dag, med en timslång lovsång till den lokala maten, det genuina italienska köket och olivoljan och pastan i synnerhet.
Publiken (det var fullsatt till sista stol) fick både soppa och en resa med maten som guide. En hel del dråpligheter från inspelningarna av SVT-serien "Solens mat" stod förstås på programmet, men framför allt handlade det om att missionera för den något dyrare, men betydligt bättre maten.
- Jag har alltid förundrats över hur Armanikalsonger kan vara dyrare än en hantverksmässigt gjord ost, sade Bo Hagström indignerat.
Sedan fick publiken handfasta tips om hur man hittar rätt pasta och olivolja, och i ett vips var både soppan och föreläsningen slut och alla församlade gick hem för att planera kommande Italien-resa.