Under tre torsdagar i rad, med start i dag, kommer konsthallen Passagen att presentera nya utställningar. Först ut är Simon Anunds "Post amorfa" som konsthallen och konstnären kom överrens om redan för två och ett halvt år sedan.
– Jag är uppvuxen i Sturefors och läste på Liljeholmens folkhögskola där vi ofta brukade åka hit och titta på utställningar. Det är speciellt att vara hemma och ha en egen soloutställning, säger Simon Anund.
Sedan 1999 bor och arbetar han i Stockholm där han undervisar på konstskolan Konstfack. Som lärare har han känt att det är viktigt att fortsätta skapa egen konst och inte bara lära andra. Resultatet har blivit ett flertal utställningar med verk skapade av betong – inspirerade av en irritation på samtidens bräckliga fasader och falska yta.
– Det kan vara den vackra ytan som presenteras på sociala medier där det kanske inte är lika härligt på insidan. Eller mer konkret i bostadsbyggande där bostadsrätter byggs för att hålla i 20 - 30 år innan de måste renoveras. Intet ont anande köpare betalar miljoner för något som på ytan ser bra ut, men vars förfall startar innan budgivningen avslutats.
Den till synes starka fasaden representeras i verket "Terazzo beams" – några balkar gjutna i cement.
– De ser kanske starka ut men är väldigt sköra, jag får bära dem jätteförsiktigt i vadderade lådor när jag transporterar dem.
Ett annat verk som är gjutet ur Simon Anunds dysterhet över samtiden är "Sunken architecture": Formgivna byggnader sjunker tillbaka ner i ett formlöst stadie representerade av fyrkantiga block.
– Men man kan förstås om man vill se det som att de formgivna strukturerna reser sig upp och lämnar det formlösa istället.
Att arbeta med cement och betong kräver sin tid och sitt utrymme. Simon Anund har hyrt in sig i en grovateljé där han kunnat arbeta oömt och ostört.
– Det här är inte något som jag kan hålla på med i ett hörn hemma i lägenheten, som med akvarellmålning. Att sedan kunna få lite egentid när man har småbarn är som mental balsam och jag har inte haft några problem att jobba dag och natt med det här.
Kanske mest iögonfallande för besökarna är verket "Fragile" som breder ut sig på golvet i mitten av salen. Det består av 430 unika skulpturer i betong gjutna i förbrukade förpackningar av frigolit. Skulpturerna bildar en fiktiv stad i skala 1:300 som motsvarar Europas årsproduktion av förpackningar i frigolit räknat i volym.
– Om en människa i samma skala skulle befinna sig i staden skulle den inte vara längre än 6 millimeter, det visar vilka otroliga mängder som produceras.