Dansare sätter Östergötland på kartan

Östergötland har varit en vit fläck på danskartan. Men streetdancegruppen Swedish family är här för att ändra på det – och för att träna in en ny föreställning.

Dansgruppen Swedish family. fr v Cajsa Godée, Mariella Parra, Romana Panula och Joanna Holewa Chrona.

Dansgruppen Swedish family. fr v Cajsa Godée, Mariella Parra, Romana Panula och Joanna Holewa Chrona.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2014-10-25 06:00

Det kallas dansresidens. I två veckor får de fem tjejerna i dansgruppen en lokal att dansa i, någonstans att bo, ersättning för resor – och till och med arvode.

– Det är häftigt. Jag har bara fått lön en gång förut, säger Cajsa Godée.

Tillsammans med Joanna HolewaChrona, RomanaPanula och Mariella Parra har hon hela golvet i Dansens hus i Linköping att träna på just nu. Tre av dem är från Stockholmstrakten, Romana kommer från Finland. Gruppens femte medlem, Theresa Gustavsson, har inte anlänt än.

De är alla tacksamma för möjligheten att få träna på det här sättet.

– Vi leker med koncept nu, tanken är att det ska bli en föreställning som vi kan komma tillbaka med, berättar Mariella Parra som startade Swedish family för ett par år sedan.

Och samma förhoppning har Dans i Öst, som är ett samarbetsprojekt mellan regionförbundet Östsam, Linköpings kommun, Riksteatern Östergötland, Östgötateatern och Östgötamusiken.

– Det här är vårt första dansresidens. Det är ett nytänkande i vår region. Vi är alla noviser här, men vi vill pröva det här arbetssättet, säger Anna Ljung som är dansutvecklare på Dans i Öst.

– Anledningen är att vi vill ge dansarna andrum att jobba i en konstnärlig process. Det är en stor grej att få möjlighet att jobba med sitt konstnärsskap på det här sättet, fortsätter hon.

– Det här är redan en etablerad arbetsform i andra regioner, förklarar Anne Hederén som är kulturchef på Östsam.

– Det har saknats en struktur för dans i Östergötland. Dans i Öst behövs för att östgötarna ska få ta del av dans, och för att dansare och koreografer ska utvecklas. Någon måste arrangera och någon måste beställa, säger Anne Hederén.

Dans i Öst är ett projekt som snart pågått i två års tid. Hur framtiden ser ut är inte klart. Förhoppningen är att Region Östergötland ska fatta beslut 2015 om en permanent satsning på dans.

– Det finns en del frågetecken, alla budgetbeslut är inte tagna än, säger Anne Hederén.

De fyra tjejerna på dansgolvet och de östgötska kulturbyråkraterna hjälps alltså åt här. Allihop är engagerade i arbetet med att ge den professionella dansen mer utrymme. Dansarna får möjlighet att jobba med sin koreografi, och att de är här sätter Östergötland på danskartan. Det kan sluta i en föreställning på Dansens vecka i april 2015 i Linköping, om allt går som det ska.

– Det är fantastiskt att få så duktiga dansare hit, säger Anna Ljung.

Alla som är nyfikna kan komma till Dansens hus torsdag 30 oktober, kl 14–15. Då visar Swedish family upp sitt arbete i en öppen repetition.

Det ska bli roligt, tycker tjejerna, som vunnit flera tävlingar.

– The world willseeus, säger Joanna HolewaChrona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!