De arrangerar spelning för att krossa patriarkatet

Machokulturen är det vidrigaste som finns, menar medlemmarna i bandet "Vetifan". Ikväll styr de upp en spelning för att samla in pengar till kvinnojourer.

"Vi vill inte vara som alla andra. Vi vill visa att vi inte bara snackar utan att vi gör något," säger Micke Karlsson (t.h.) som är med och styr upp stödspelningen för Linköpings tjej- och kvinnojourer.

"Vi vill inte vara som alla andra. Vi vill visa att vi inte bara snackar utan att vi gör något," säger Micke Karlsson (t.h.) som är med och styr upp stödspelningen för Linköpings tjej- och kvinnojourer.

Foto: Lovisa Åslund

Linköping2023-07-22 05:00

– Vi blir ändå inte rika på punk så vi kan lika gärna ge pengarna till något bra, säger Micke Karlsson som är gitarrist i punkbandet Vetifan. 

Han och de andra bandmedlemmarna, Alexander Riddarsporre, Fille Andrén och Kevin Sundelin, arrangerar under lördagen en spelning där de uppmärksammar mäns våld mot kvinnor och samlar in pengar till Linköpings kvinnojour Ellinor och tjejjour Beata.

undefined
Fille Andrén, Micke Karlsson och Alexander Riddarstolpe (fr.v.) utgör tillsammans med Kevin Sundelin punkbandet Vetifan. På lördagkvällen ska de och banden Microlaxx och Paradigmer spela på The Crypt för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. The Crypt bidrar med gratis lokaler och ljudtekniker.

De har fått med sig två andra band på evenemanget och ägaren till The Crypt bidrar med gratis lokaler. Av kvällens biljett- och merchförsäljning går 25 procent till jourerna. Dessutom uppmanas besökarna att swisha så mycket de har råd med.

– Skit i en öl och swisha den summan till något bättre, säger Micke.

– Ja, om alla skulle skicka 20 kronor skulle det göra stor skillnad, säger Alexander.

Ett frö till initiativet såddes när de fick höra att tjej- och kvinnojourerna hade det tufft ekonomiskt. När en kontaktperson på Studiefrämjandet förra året bad att få sätta jourernas logga på deras konsertaffischer, bestämde de sig för att istället arrangera hela konserten för ändamålet. Det blev lyckat och i år kör de på samma koncept igen. 

– Det går hand i hand med bandets ideologi, säger Fille. 

Bandet har bland annat skrivit en låt som heter ”Krossa patriarkatet” och de reflekterar mycket kring machokulturens effekter. Att de, som fyra grabbar, engagerar sig mot mäns våld som kvinnor, är viktigt menar de. 

undefined
Bandmedlemmarna reflekterar mycket kring machokulturen. "Jag ska kunna sitta hemma hos mina vänner och gråta om jag inte mår bra eller för att jag är glad" säger Micke (t.h.). "Man mår inte bra av att inte visa sina känslor" säger Fille (t.v.)

– Män borde ta sitt jävla ansvar, säger Alexander. 

– Om ni inte vill vara som de idioterna – vägra håll käft, säg ifrån, säger Fille.

De andra nickar instämmande. 

– Machokulturen är det vidrigaste som finns, säger Micke.

– Ja, machokulturen är skadlig för män också. Man mår inte bra av att inte visa sina känslor, säger Fille.

Man skulle kunna fråga sig hur deras mjuka och känslosamma budskap går ihop med den hårda och arga musiken. Bandet menar att det har att göra med punkgenrens rättframhet. Micke drar paralleller till hur hiphopen behandlar samhällsproblem i långa, beskrivande låttexter. 

undefined
Alexander, Fille och Micke menar att punkare för det mesta är genomsnälla människor. De berättar att det på deras spelningar brukar dyka upp alla möjliga typer av människor. "Vi är öppensinnade mot allt förutom sådant som sexism, rasism och homofobi," säger Micke.

– Vi kapar istället allt och bara gormar vad problemet är. Vi skiter i alla krusiduller, säger han. 

De är överens om att den hårda tonen i punken står i kontrast till människorna bakom låtarna. 

– Det är arg musik, men du kan inte träffa en finare människa än en punkare, säger Alexander.

– Punkare är genomsnälla och öppensinnade mot allt förutom sådant som sexism, rasism och homofobi, säger Micke. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!