Det finns en och annan som tycker att det har dröjt väl lång tid för rikets femte största stad att komma loss i frågan. När miljöpartisten Olov Öberg i augusti 2011 lämnade över motionen till fullmäktige i Linköping hade han nog inte tänkt sig att det skulle fyra år innan allt det formella var klart.
Det var nästan så att det gick lite troll i hela ärendet. Av någon outgrundlig anledningen verkade motionen ha stuvats undan på någon oklar plats och blev kvar i där i några år. Men så, i november 2013, blev det ett rungande ja från alla partier – utom från Sverigedemokraterna – i fullmäktige. Linköping skulle bli författarstad.
Sedan dess har de administrativa kvarnarna malt. För att bli författarfristad så måste Linköping bli medlem i den internationella organisationen International Cities Refugees Network (ICORN) och det är det avtalet som kommunen undertecknar under torsdagen.
Men medlemsskapet i ICORN stötte på patrull när förvaltningsrätten i Falun i somras, bestämde att Gävle inte kunde bli medlem i organisationen. Motiveringen var att det rörde sig om utrikespolitisk verksamhet. Det hade kunnat sluta med en prejudicerande dom som då hade påverkat Linköping och alla andra svenska kommuner som är med i organisationen. Men kammarrätten gick på Gävle kommuns linje och alla inblandade kunde andas ut.
Elnaz Baghlanian, ansvarig för svenska PENS kansli, gläds åt att Linköping nu blir landets elfte kommun att titulera sig författarfristad.
– Jättekul att det äntligen kan bli av, säger hon.
Intresset ute i landet för att få bli författarfristad har heller aldrig varit större, enligt Elnaz Baghlanian.
– Efter att några moderata politiker i Gävle försökte stoppa allt, det som sedan resulterade i domen i kammarrätten, så blev många svenska kommuner intresserade, säger hon.
Just den effekten hade säkert inte Gävlepolitikerna tänkt sig. Men nu står kommunerna på rad.
Staffan Forssell, generaldirektör Kulturrådet, är också glad över beskedet.
– Att erbjuda fristäder är ett sätt att värna yttrandefriheten. Vi som har yttrandefrihet måste tar ansvar för att den sprids och hålla vakt så att den inte begränsas. Därför är det så viktigt att skapa platser där det går att uttrycka sig, säger han.
Vem som blir den förste författaren som kommer till Linköping är långt ifrån klart.
– Först måste kommunen hitta lägenhet och förbereda för att ta emot en person, säger Annika Ekström Stockman som, sedan mitten av januari, är projektledare på 25 procent för författarfristad.
Hon håller nu på att ta fram en profil över Linköping som hjälpa ICORN för att matcha kommunen med "rätt" författare.
– Efter det får kommunen en lista på ett antal personer som behöver komma i trygghet och kan välja utifrån den, säger hon.
Norrköping var först i Östergötland som författarfristad. I höstas kunde de välkomna en författare. Han kommer att delta i den ceremoni som hålls på biblioteket på valborgsmässoaftonen.