I stadsbibliotekets källare sitter Göran "Bille" Billeson och går igenom en ask med gamla negativ i storleken 60 gånger 60 millimeter. I decennier var han pressfotograf på Corren, men nu frilansar han sedan länge. Två dagar i veckan jobbar han här, på uppdrag av Bild Linköping, med att digitalisera bilder från 1900-talet.
– Här finns säkert bilder som ingen någonsin har tittat på, säger han och visar några fynd på sin skärm.
Ett studentjubileum i Trädgårdsföreningen 1968 ser först inte så märkvärdigt ut: en samling finklädda 40-åringar prydligt uppställda framför kameran. Men Bille zoomar in en av männen ... och det är ju Tage Danielsson, som då stod på toppen av sin popularitet tillsammans med parhästen Hasse Alfredson.
– Titta på den här då, säger Göran Billeson och visar en bild från Folkets park: vakter med batonger försöker hålla en vild och galen folkmassa i schack. Det är Little Joe från "Bröderna Cartwright" som är på besök, det vill säga skådespelaren Michael Landon.
Just nu går Göran Billeson igenom bilder som fotografen Arne Gustafsson tog från 1952 och framåt. Det är mycket formella bilder från 50-årsfester och liknande, men också guldkorn från den tidens stadsliv.
– När jag hittar ett kuvert där det står "på stan" tänker jag "ja!". Då har han varit ute och gått och plåtat allt möjligt.
– Urvalet är viktigt. Det är en liten fördel att jag känner stan och känner igen en del folk, säger Bille.
Och så har han det tekniska kunnandet. I stället för att scanna in negativen fotograferar han av dem och "framkallar" dem sedan i datorn – det går fem gånger så fort och ger bättre kvalitet.
Matilda Ahl kommer in, hon är också fotograf och anställd av biblioteket som bildarkivarie. Hon strör lovord över Göran Billeson för hans kunnande som gör att bilderna kan förses med väsentlig information, och därmed bli sökbara.
Bilderna, som ägs av Östergötlands museum, läggs ut på Bild Linköping, som är stadsbibliotekets historiska bilddatabas, och en del av webbsajten digitaltmuseum.se. Här kan vem som helst gå in och söka – och hjälpa till med fakta.
– Vi vill gärna att Linköpingsborna går in på Digitalt museum och kommenterar bilderna, om man känner igen personer eller har annan information, säger Matilda Ahl.
Hon tipsar också om att man kan följa deras instagramkonto @bild_linkoping.