En kvalitativ kommentar till slit och släng

Handvävt möter foto i Hemslöjdens nya utställning "Håll av, håll i, håll ut".

Ohållbart. "Det sätt som vi konsumerar idag är inte hållbart" säger Anne Elmdahl.

Ohållbart. "Det sätt som vi konsumerar idag är inte hållbart" säger Anne Elmdahl.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2017-10-27 17:30

Många och långa diskussioner om kvalitet mellan textilkonstnären Anne Elmdahl och fotografen Jonas Sällberg mynnade till slut ut i utställningen "Håll av, håll i, håll ut".

– Håll av innebär att man ska trivas med och tycka om det man köper, håll i – att man ska kunna använda det länge, och håll ut – att man inte ska tröttna på det, säger Anne Elmdahl.

Diskussionerna om kvalitet har lett fram till en dyster insikt att respekten för god kvalitet är en bristvara i dag.

– Trots att vi aldrig har haft så mycket pengar och välstånd i världen som i dag så jagar alla extrapriser och saker som bara är nästan bra, säger Jonas Sällberg.

Utställningen är en kommentar till slit- och slängsamhället som Anne Elmdahl och Jonas Sällberg menar är katastrofalt både miljömässigt och kunskapsmässigt.

– För att inte tala om de fruktansvärda förhållanden de som syr dessa halvbra kläder har det i fabrikerna, säger Jonas Sällberg.

Det man rent konkret möts av i utställningsrummet i Hemslöjdens lokaler på Storgatan är tre handvävda panellängder i hampa och lin, ackompanjerad med Sällbergs foton som pryder väggarna. Fotografierna är porträtt av olika naturmotiv.

– Det finns en likhet mellan mina motiv och Annes vävningar. Texturen och ytan har ofta samma känsla – en uttorkad physalis ser ut som en väv, en vitlök påminner om ett subtilt fint material och en sockerärt ser ut som ett broderi, säger Jonas Sällberg.

Håll av, håll i, håll ut

Hemslöjden, 28 oktober – 25 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!