"Vänta här en liten stund, säger mamma". Så börjar Titti Knutssons och Pia Alfredssons bok "Kafé kosmos". Lille Vilgot som blir kvar vid kafébordet ser sig omkring bland de andra kafébesökarna och börjar fantisera: den stickande mannen blir en jonglerande lindansare och den tokiga tanten blir en strandad pirat på en öde ö. Barnboken är resultatet av ett samarbete som påbörjades för 10 år sedan.
– Var det fysiska mötet skedde minns jag inte, men det var i samband med nätverket Barnboksmakarna i Östergötland, säger Titti Knutsson.
Hon är författare och skribent och hade burit på idén till boken sedan hon lyssnat på en föreläsning med den israeliska författaren Amos Oz. Han berättade om hur han fantiserat om kafébesökare när han var liten och de vuxna var inne i livliga politiska diskussioner.
– Han berättade också om hans bok "Hur man botar en fanatiker" och att botemedlet mot fanatism är fantasi, nyfikenhet och humor. Det slog an hos mig och jag funderade på vilka människor som har dessa tre egenskaper? Barn!
När bilderbokskonstnären Pia Alfredsson fick höra talas om Tittis idé under det där nätverksmötet tog det inte lång tid innan ett kreativt partnerskap föddes. Men projektet har fått ta tid. De satte inte upp en tydligare deadline än att det någon gång skulle bli färdigt. Arbetsprocessen har pågått via mejlkonversationer, på hundpromenader, på kaféer och kanske viktigast av allt – på skolor och förskolor där barn fått bidra med sina synpunkter och idéer.
– Att ha en deadline är inte alltid jättestimulerande i en kreativ process. Det har fått ta den tid det tar och vissa perioder har vi arbetat sex timmar om dagen för att i andra perioder inte göra något på tre månader, säger Titti Knutsson.
Att bilderna från boken skulle ställas ut på passagen var Alfredssons önskan. Både hon och Knutsson är bekanta med konsthallen efter att ha varit involverade i Passagens ateljé för barn och ungdomar. I samband med utställningen, som är den avslutande av Passagens maraton med tre nya utställare på tre veckor, släpps också själva boken. Det finns också möjlighet att lyssna på de två kreatörernas egna berättelse om det tioåriga arbetet. Den som besöker utställningshall 3 på Passagen kommer också att märka att tavlorna hänger lite lägre än vanligt.
– Det är anpassat för målgruppen! säger Pia Alfredsson.