Det började en vanlig sommardag under en ovanlig vecka på Gotland 2014. Det var Almedalsvecka – det gigantiska jippo då svenska politiker, intresseorganisationer och media samlas i Visby för att tala, mingla, synas och höras.
– Jag minns hur jag stod där på torget och såg mig omkring och slogs av att det var en väldigt fascinerande plats, säger dokumentärfilmaren Cecilia Björk.
Hon hade precis avslutat sin film "Blessed" som handlar om ett frikyrkligt möte på en ö utanför Göteborg och såg paralleller: en tillfällig mötesplats på en pittoresk ö på sommaren dit det kommer en stor mängd människor och förändrar platsen innan de försvinner därifrån.
– Min tanke var att göra exakt samma film igen och bara byta spelplats. Det tyckte jag var supersmart men det visade sig snabbt att det fanns mycket mer att filma och berätta.
Hon åkte tillbaka till Almedalen 2015, 2016 och 2017 med idén att göra "en studie över hur politik marknadsförs i ett mediesamhälle där uppmärksamhet är hårdvaluta."
– Det som gör Almedalen till en så intressant plats är att det är en så komprimerad plats där det händer så otroligt mycket på en gång.
Man kan kasta upp en sten i luften och så träffar den något intressant att filma?– Ja, exakt! Det har varit det stora arbetet, att kunna navigera i allt. Det var väldigt speciella förutsättningar att filma på en plats där alla vill ha ens uppmärksamhet.
I vissa scener har Björk iscensatt möten och händelser som ett experiment för att se vad som kommer hända, en typ av arrangerad verklighet. I en scen, som också fungerat som filmens trailer, instruerar Björk kulturminister Alice Bah Kuhnke att gå nerför en gata som en vanlig person. Det dröjer inte länge innan det kommer fram en tjej från Unicef som frågar efter en selfie, utan att veta vem Bah Kuhnke är, och några sekunder senare kommer Janne Josefsson gående med en stor megafon och gör reklam för gratis mediaträning.
– Det är sådana situationer som bara uppstår, det är en tacksam plats som filmare.
Humor och dråpliga situationer har varit viktiga redskap för Björk för att kunna öppna upp nya sätt att se på saker och ting. Filmen handlar om Almedalsveckan, men för Björk fungerar den också som en spegel för samhället i stort.
– Vi brukar säga att filmen är som ett tidsdokument, ett porträtt av hur demokratin ser ut just nu.
I sommar är det dags igen, åker du dit?– Jag ska faktiskt dit för att visa upp filmen, det blir spännande!