– Musik i en kyrka, inget kan väl bli mer njutningsfullt än så. Man måste vara känslokall om man inte påverkas av stämningen, säger Lars Åberg, nyligen pensionerad domkyrkoorganist.
Vi möts över en kopp kaffe och ett wienerbröd hemma hos Lars. Vi ska prata om nästa veckas Kammarmusik i katedralen. Årets upplaga är den sista som Lars är inblandad i, men det är inget han sörjer. Konsertpaketet har arrangerats sedan 2004 och vid det här laget rullar allt på av vana.
– För min del var att ha koll på ekonomin som budgetansvarig den jobbigaste biten. Jämför man med Östergötlands musikdagar spelar vi i helt skilda divisioner. Men pengarna har räckt till.
Han skakar på huvudet och tar en tugga på kaffebrödet.
– Det har varit en diskussion i kyrkorådet: skulle konserterna vara gratis eller skulle vi ta inträde. Samtidigt är det viktigt att det är gratis så att alla kan få njuta av musiken. En gång blev det surt om det där, säger han och skrattar.
Vad var det för bråk?
– Ett år grälade jag lite på besökarna och sa att de var snåla med att ge kollekt. Här hade de chansen att få lyssna till professionella musiker och så slängde de i någon tjuga. Tydligen hade folk tagit illa vid sig av det jag sagt vilket domprosten fick höra.
Konsertveckans samlingsnamn är Kammarmusik i katedralen. Men vad exakt är kammarmusik?
– Det betyder musik för kammaren. Ensemblen brukar bestå av högst tio musiker och inga pukor och trumpeter. Domkyrkan skulle utan problem kunna husera symfoniorkestrar men det är inte tanken. Nu bjuder vi i stället på en hel vecka av musik av det mindre formatet.
Vad tycker du om årets konserter?
– Sedan fem, sex år tillbaka ser programmet ganska likt ut. Men det har varit min strategi, det är ju ett helt år mellan varje arrangemang och när en grupp som till exempel blockflöjtsensemblen Sirena lockar en publik på 250 personer, då är det självklart att de är välkomna tillbaka.
Hur modernt är innehållet?
– Det kommer inte bara att bli Bach och Händel, det skrivs fortfarande musik i den sakrala genren och den får man betrakta som modern. Det blir ingen musik man hittar på Mix Megapol, men programmet sträcker sig ändå mellan barock och jazz. Sen har vi vokalensemblen Kongero som sjunger bland annat sjömansvisor och folkvisor.