Det är sockersöta kläder från golv till tak i Roses garderob. Där inne undersöker och laborerar hon med vad det egentligen innebär att vara det hon är, en flicka. Hon våndas över brösten som börjat växa, försöker prestera på en audition, steppar på höga klackar, är förtrolig med en kompis, bråkar med mamma. De tre manliga skådespelarna som turas om att spela Rose vrider och vänder på normer, förväntningar och traditioner kopplade till rollen som flicka.
– Det är omöjligt att spela tjej. Rollen jag gör ligger istället väldigt nära min egen person, både mina feminina och maskulina drag. Jag tror ju att alla har både och, säger skådespelaren Ashkan Ghods.
Pjäsen handlar om Roses syn på världen, men också om att göra känslor förståeliga, menar Elya Birman, skådespelare.
– Alla olika karaktärer är på sätt och vis uttryck för de känslor som går igenom en tonåring, säger han.
"Rose Rose Rose" började som en diskusson runt ett franskt kafébord mellan regissören Malin Axelsson, den franska dramatikern Karin Serres och översättaren Marianne Ségol. Pratet om hur och vad det är att vara flicka växte till en hel hög texter, som sedan legat till grund för manuset. På Ung scen/öst har pjäsen vuxit fram genom improvisation och skådespelarnas medverkan.
– Det har varit ett nära samarbete om allt, men framför allt texten. Den har mejslats fram, säger Malin Axelsson.
Föreställningen blandar svenska, franska och engelska. Det har varit viktigt att hitta en nivå där den trots det är lätt att förstå.
– Vi har jobbat väldigt mycket med förståelsen. Vi lever i en språköverskridande tid, och för många i publiken kommer det flerspråkiga att vara helt naturligt, säger Malin Axelsson.
Är det svårare att växa upp som flicka än pojke?
– Absolut inte. Det är därför som tre män gör rollerna. Men vi har väldigt låsta modeller för hur pojkar och flickor ska vara. Det ska vara gulliga katter för de ena, och raketer för de andra. Men tänk om pojkarna också kunde få tillgång till det som flickor har. Att bära byxor som tjej är ju inga problem, det är mycket mera laddat att vara kille och klä sig i kjol, säger Malin Axelsson.