I slutet av augusti förra året anordnades Festival of the midnight sun på Skyltenområdet. Som arrangör stod den ideella föreningen Rockered kulturförening.
Till evenemanget hyrdes sådant som evenemangstält, bänkar och scenteknik in från externa leverantörer. Nu, över ett halvår senare, vittnar flera av dem om att de ännu inte har fått betalt för sina tjänster. Fakturor som skulle ha varit betalda redan i höstas är fortfarande obetalda. Ett av företagen det gäller är det Motalabaserade eventföretaget Local Crew, som försåg festivalområdet med portabla toaletter och pissoarer.
För det saknar företaget en betalning på drygt 70 000 kronor. Trots flera påminnelser har pengarna inte kommit in.
– De fick rabatt för att jag tycker att de gör en bra grej och det är lite på gräsrotsnivå, men någon betalning har jag inte fått. Det är såklart tråkigt att de inte sköter sig, säger företagets grundare Mats Ottosson.
Tar du någonsin förskottsbetalning?
– Ja det gör jag, men det här är en känd kund som vi alltid har fått betalt från tidigare, så då har jag inte känt något behov av att göra det.
Ottosson förklarar att han gärna skulle vilja få till en dialog med festivalarrangören för att nå en lösning och kanske göra en avbetalningsplan, men upplever att de är svåra att få tag på. Vägen via Kronofogden har företaget enligt honom svårt att ta, eftersom de saknar information om vem som formellt sett är huvudman, det vill säga den som har det yttersta ansvaret för verksamheten. Föreningen finns till exempel inte registrerad hos Bolagsverket.
Samma sak säger Mattias Lundh från eventföretaget Fegge och Mattes i Vadstena, som saknar en betalning på drygt 120 000 kronor efter fjolårets festival, dit de hyrde ut bland annat en scen och miljöljus.
– Det var ett trevligt och roligt jobb vi gjorde åt dem där, men nu har jag börjat ge upp hoppet om att få se de där pengarna, trots att vi skickat påminnelser. Mest är jag irriterad på att jag inte får någon återkoppling, säger han.
Samtidigt som arrangören ligger back med betalningar marknadsförs 2025 års upplaga av festivalen och biljetter till den säljs. På festivalens hemsida har inga artister presenterats, men via sociala medier har bandet "Nektar" presenterats som första officiella artist. Det skiljer sig från uppladdningen inför festivalen 2024, då ett flertal artister hade presenterats redan i januari.
– Vi tycker att det är lite konstigt att festivalen marknadsförs trots att vi inte har fått betalt från förra året, säger Thom Andersson på Mässupport, som hyrde ut evenemangstält till festivalen, utan att än så länge ha fått några pengar för det.
Även eventföretaget Möllers i Mjölby sitter i samma sits.
– Vi saknar fortfarande betalning för bänkset och en foodtruck som stod på området förra året. Vi står inte och faller med det, men det är klart att vi vill ha våra pengar, säger ägaren Calle Petrovic när Correns reporter ringer upp.
Ingen av leverantörerna som Corren har pratat med har fått frågan om att leverera saker till årets festival, och de målar upp en bild av en nischad bransch där man har koll på varandra, vilket gör att ryktet brukar sprida sig fort om det är någon som missköter sig.
Inför festivalen 2024 intervjuade Corren kulturarbetaren Kaj Sivervik i egenskap av projektledare för evenemanget. Samtliga leverantörer som nu har intervjuats anger också att det är honom de har haft all kontakt med gällande festivalleveranserna och de obetalda fakturorna från fjolåret. På flera av fakturorna står också hans namn som referens.
Festivalen i år marknadsförs inte enbart via de egna sociala kanalerna och den egna hemsidan, utan även av Linköpings kommun och det kommunala bolaget Visit Linköping. I deras evenemangskalender står City to city angiven som årets arrangör.
City to city är konsertverksamhet som drivs under paraplyet Gaphals, grundat av Kaj Sivervik tillsammans med Patrik Lindecrantz. Tillsammans har duon Sivervik och Lindecrantz tidigare drivit skivbolaget Almost Religious, som nyligen har gått i konkurs. Både kulturföreningen Rockered, en del av Gaphals och Almost Religious har haft sin organisation skriven på samma adress i centrala Linköping.
År 2017 tilldelades Gaphals/City to city Lars Winnerbäcks pris Nyponet, och hyllades då för sitt engagemang i att ordna konserter i Linköping. Genom åren har de också fått stöttning av Linköpings kommun, som både i år och förra året har beviljat kulturföreningen Gaphals verksamhetsbidrag på 400 000 kronor per år.
Sommaren 2024 anordnade City to city bland annat ett flertal konserter på Skylten i Linköping. Även efter det är det flera leverantörer som uppger att de saknar betalningar för sina tjänster, bland annat efter en spelning med rockbandet Hellacopters
– Vi avrundade till och med neråt på teknikkostnaderna och bjöd på bland annat bygge och rivning av scenen för att vara lite schyssta, men vi har inte fått pengarna, säger Mattias Lundh, som saknar en betalning på drygt 140 000 kronor efter den specifika spelningen.
Redan i mars hörde Correns reporter av sig till Kaj Sivervik för att kolla läget inför årets festival. Svaret som kom då var att en organisationsöversyn pågick, och att han inte ville prata om festivalen förrän översynen var slutförd.
"Vi sitter just nu och arbetar intensivt men en sak i vår organisation och vi tar gärna och snackar med er när det är över", skriver han i mejlet.
Även i samband med konkursen av Almost Religious har Corren varit i mejlkontakt med Kaj Sivervik, som flera gånger har velat skjuta fram en intervju. På frågor om festivalen och skulderna kopplade till verksamheten har han inte återkopplat vare sig på mejl, telefon eller sms.
Under fredagen skickades plötsligt ett mejl ut till samtliga leverantörer som Corren har varit i kontakt med. Mejlet saknar underskrift så vem som är avsändare är inte bekräftat, men det är skickat från mejladressen avslutcitytocity@gmail.com. I mejlet ber avsändaren om ursäkt för dålig kommunikation, och vädjar om att få fram till den 31 augusti på sig att betala sina skulder. Därefter ska organisationerna, enligt avsändaren, stängas ner.
"Avslutet kommer beröra organisationerna KF Gaphals, HB Gaphals samt KF Rockered (Festival of the Midnight Sun)", står skrivet i mejlet.
Trots uppgifterna om skulder och de obekräftade uppgifterna om att verksamheterna ska försättas i konkurs säljs fortfarande biljetter till årets Festival of the midnight sun, som enligt marknadsföringen ska äga rum 4-6 september. I kommentarsfält på festivalens Facebooksida har biljettköpare börjat ifrågasätta om festivalen ens kommer att bli av.
Corren söker Kaj Sivervik och Patrik Lindecrantz.