Att det var just bröderna Grimms saga som blev Folke dansteaters första föreställning hade praktiska orsaker.
– Vi behövde en berättelse som dels fungerade att göra med tre personer, och dels var tonsatt. När vi började lyssna på operan som musiken är hämtad från så kändes det helt rätt, säger Maria Wulcan.
Tillsammans med de andra två dansarna, Gustav Udd och Matilda Larsson, i det nystartade danskompaniet började hon arbetet med föreställningen för ungefär ett år sedan. Men när trion först presenterade idén för producenten Katariiina Matthiessen på Östgötamusiken så blev det inga applåder.
– Jag tyckte inte att det var intressant att göra sagan på ett traditionellt sätt. Men så började vi prata om var dagens häxor finns. De här rika Östermalmsfruarna och Hollywoodfruarna, de kanske har allt men är de verkligen lyckliga?, säger hon.
Efter det föll bitarna på plats, och när mellanstadiebarnen nu får möta Hans, Greta, deras mamma och den elaka häxan så håller de till i samhällets slitna utkanter. De bor i en kundvagn, kläderna är trasiga och den elaka häxan är en produkt av avarterna i vår tid: egofixering och själviskhet.
– Alla kommer nog att göra sin egen tolkning av vad berättelsen egentligen handlar om, säger Gustav Udd.
Ett enda ord yttras i föreställningen, i övrigt är det dansen och musiken som får berätta.
– Vår erfarenhet är att barn förstår rörelsespråk väldigt bra, säger Matilda Larsson.
I original är musiken skriven för symfoniorkester, men här har den arbetats om för att passa Crusellkvintetten. De fem musikerna har visserligen sina notställ, men de är också en aktiv del av föreställningen. De tar med sig instrumenten ut på scenen och i koreograferade vändor spelar de ett slags väsen som hjälper till att föra handlingen framåt.
– Vi var inte intresserade av att ha ett kompband, vi ville att musikerna skulle vara något mer, säger Maria Wulcan.
Nina Sognell, som spelar tvärflöjt, tycker att det är roligt att få utveckla sitt uttryckssätt.
– Nu känns det som att rörelserna och musiken hör ihop. Man börjar automatiskt röra sig när man spelar den, säger hon.
Under våren visas "Hans & Greta" för barn i mellanstadiet runtom i länet. I kombinationen av klassisk balett, moderna idéer och ett enklare, kortare format – föreställningen är 30 minuter lång – har man hittat något utöver det vanliga, menar Katariiina Matthiessen. Förhoppningen är att uppsättningen så småningom ska kunna turnera även i länen runt Östergötland.
– Det är oerhört ovanligt med klassisk balett för barn, säger Matilda Larsson.