Ernst Billgren, Maria Miesenberger, Thomas Edetun, Bertil Almlöf ... det är bara några av de konstnärer som ska göra jobbet. Det är Botryggs grundare Michael Cocozza som dragit samman svenska konstnärer – och många med koppling till Linköping på något sätt. Övre Vasastans första etapp kommer att innehålla 1 000 bostäder.
– Det här är mitt största konstnärsprojekt någonsin! säger Michael Cocozza till tidningen. Konsten är i sig värdeskapande. Den ger en värdig, vacker miljö för dem som bor i ett område och dem som kommer dit. Det är ett värde som går att omsätta i pengar, om man vill. Jag håller hårt på att satsa en procent av byggkostnaden på konstnärlig utsmyckning.
Under torsdagens presentation var konstnärerna samlade på plats i Tornet i Linköping och med Christer Fällman – Corren-skribent och tidigare konstansvarig på kommunen – som konferencier fick de tala om sina planerade verk. Peter Freudental, känd för sin geometriska konst, berättade hur han tagit sig an uppgiften med stenarna.
– Jag beställde hem 100 kilo sten i olika kulörer och hittade en färgskala.
Det är mycket målerikonst i olika former och på olika platser som trapphus och väggar och mark utomhus. Det blir också skulptur och mosaik-konst, som i Ernst Billgrens fall.
– Små, små plattor som vi har klippt med tång. Jag vill inte riktigt tala om vad den föreställer. Det kommer de boende att få reda ut. Meningen är att man ska umgås med bilden och kunna hitta nya saker och betydelser i flera år framöver, säger Ernst Billgren.
Han lovordar projektet i Övre Vasastan.
– ... Och egentligen alla som bryr sig om konst. Men här är det någon i näringslivet med resurser och det är förstås lite extra att man satsar så här.
Maria Miesenberger gör en skulptur i skimrande stål som heter "Hoppet".
– Man kan bland annat se det som en stavhoppares stav, förklarar hon.
Arkitekten Per Nilsson, som länge samarbetat med Botrygg, berättade om byggprojektet. Och om hur projektet Övre Vasastan kom till, hur han cyklade omkring i området med Cocozza. Botrygg har medvetet tagit in flera arkitektfirmor för att skapa variation. Per Nilsson berättade också om hur man ritat byggnader med brutet tak, ett brott mot den starka funkis-trenden som råder i Sverige. Husen går också i en bestämd färgskala. Konstprojektet ska ta två år att färdigställa.