HĂ€r erbjuds fyra-rĂ€tters finmiddag – mitt i skogen

Med skog som vĂ€ggar och himlen som tak satsar nu Naturlogi pĂ„ ytterligare ett nytt koncept: finmiddagar i skogen. En gĂ„ng i mĂ„naden anordnas fyrarĂ€tters middag med egen kock och lokala rĂ„varor – allt under temat skog.

Naturlogi

Foto: Ellinor Eke-Göransson

Linköping2024-06-22 08:00

Lite drygt tvÄ mil söder om Linköping, mitt ute i skogen, har systrarna Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona byggt upp sin verksamhet. Dit kommer lÄngvÀga gÀster för att fÄ en helhetsupplevelse med skogen i fokus.

GÀsterna fÄr en karta i receptionen sedan fÄr de sjÀlva hitta sin egen skogsstuga för natten. Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona kommer sjÀlva dit med matkorgar.
GÀsterna fÄr en karta i receptionen sedan fÄr de sjÀlva hitta sin egen skogsstuga för natten. Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona kommer sjÀlva dit med matkorgar.

Konceptet Àr enkelt: Skog som vÀggar, himlen som tak.

– Vi gjorde ett test 2020 för att se om det var nĂ„got som vi ville satsa pĂ„. Det blev vĂ€ldigt uppskattat och vĂ€lbesökt sĂ„ dĂ„ bestĂ€mde vi oss för att fortsĂ€tta, sĂ€ger LinnĂ©a.

Verksamheten har vÀxt för varje Är och allt fler hus har byggts upp i skogen som tillhör gÄrden som systrarna bor pÄ. Numera Àr det ett tiotal gÀster som kan övernatta dÀr samtidigt.

– MĂ„let Ă€r att fler mĂ€nniskor ska kunna uppleva skogen. Vi vill att mĂ€nniskor ska fĂ„ den dĂ€r hĂ€rliga kĂ€nslan av att bara sitta runt en eld nĂ€r det Ă€r helt mörkt och tyst, utan allt stök runtomkring, berĂ€ttar LinnĂ©a.

Skogsstugan som kallas "Vistet" ligger i en liten glÀnta. Hit hittar gÀster hela vÀgen frÄn Europa. Förra Äret kom nÄgra besökare hela vÀgen frÄn Dubai och Tel Aviv.
Skogsstugan som kallas "Vistet" ligger i en liten glÀnta. Hit hittar gÀster hela vÀgen frÄn Europa. Förra Äret kom nÄgra besökare hela vÀgen frÄn Dubai och Tel Aviv.

2021 byggdes tvÄ nya sviter med tillhörande badtunna för att ge gÀsterna lite extra lyx. Men det finns fortfarande vissa moment som besökarna fÄr fixa med pÄ egen hand.

– Vi preppar mat och kommer upp med den till stugorna men sedan steker de sjĂ€lv maten över öppen eld. Den delen har blivit vĂ€ldigt uppskattad och folk verkar tycka det Ă€r kul med ett litet gemensamt projekt under kvĂ€llen, sĂ€ger Josefine.

PÄ Naturlogi fÄr gÀsterna en korg preppad med godsaker, sedan fixar de sjÀlva den sista tillagningen över öppen eld.
PÄ Naturlogi fÄr gÀsterna en korg preppad med godsaker, sedan fixar de sjÀlva den sista tillagningen över öppen eld.

Nytt för i Är Àr att Naturlogi erbjuder finmiddagar den sista lördagen i mÄnaden som de kallar "SKOG-MAT-ELD". Middagen anordnas vid festplatsen, som ocksÄ ligger i skogen. DÀr samlas gÀsterna runt elden med lyktor som lyser upp mÄltiden.

– Vi började fundera pĂ„ att det vore kul att kunna bjuda hit mĂ€nniskor som inte bor i rummen ocksĂ„, med matupplevelsen i fokus. Visionen Ă€r att ha en lyxig restaurang-stĂ€mning, fast ute i skogen. Vi samarbetar med en kock och gjorde ett test i höstas som blev lyckat, sĂ„ nu kör vi fullt ut med det i Ă„r, sĂ€ger LinnĂ©a. 

– Det Ă€r vĂ€ldigt kul att servera maten direkt till gĂ€sterna, dĂ„ kan man göra den sista finishen och lite mer avancerad tillagning Ă€n nĂ€r vi levererar matkorgarna till gĂ€sterna, sĂ€ger Josefine.

"Att det inte Àr nÄgon el i stugorna Àr en del av upplevelsen. Vi har satt in smÄ bioetanolkaminer för vÀrmen i alla rum sÄ det blir vÀldigt mysigt och ett bra sÀtt för oss att förlÀnga sÀsongen", sÀger Josefine Espenkrona.
"Att det inte Àr nÄgon el i stugorna Àr en del av upplevelsen. Vi har satt in smÄ bioetanolkaminer för vÀrmen i alla rum sÄ det blir vÀldigt mysigt och ett bra sÀtt för oss att förlÀnga sÀsongen", sÀger Josefine Espenkrona.

Hur tÀnker ni kring prissÀttning för att fÄ ihop det hela rent ekonomiskt?

– Det kostar 1 250 kr per person, med tanke pĂ„ vad man fĂ„r, vilka rĂ„varor vi anvĂ€nder och platsen det serveras pĂ„ tycker vi inte det Ă€r sĂ€rskilt dyrt. Det Ă€r ett nytt koncept vi testar och vi hoppas att ordet sprider sig och att mĂ„nga blir nyfikna pĂ„ denna typ av upplevelse, sĂ€ger LinnĂ©a.

Under Ären har fler stugor byggts upp efterhand. Systrarna sitter hÀr vid en av de lite lyxigare skogssviterna, som bland annat har en egen badtunna.
Under Ären har fler stugor byggts upp efterhand. Systrarna sitter hÀr vid en av de lite lyxigare skogssviterna, som bland annat har en egen badtunna.

Hur mycket pÄverkas ni av de höjda matpriserna och den generella kostnadsökningen i samhÀllet?

– Vi har behövt höja priserna lite Ă„r för Ă„r, och i Ă„r fick vi höja igen. NĂ€r de höjde matpriserna sĂ„ mycket förra Ă„ret hĂ€ngde vi inte riktigt med. Det Ă€r viktigt för oss att köpa ekologiskt och nĂ€rproducerat ocksĂ„, sĂ„ det har blivit vĂ€ldigt mycket dyrare, sĂ€ger Josefine.

– Vi har inte hittat smĂ€rtgrĂ€nsen Ă€nnu. Skulle man vara en ren ekonom och bara kolla pĂ„ kalkylen kanske vi heller inte har kommit upp i rĂ€tt prissĂ€ttning Ă€n, men det Ă€r jĂ€ttesvĂ„rt, sĂ€ger LinnĂ©a.

Det gamla vindskyddet har kommit att bli ett populÀrt övernattningsstÀlle, framför allt för barnfamiljer. HÀr fÄr sex personer plats.
Det gamla vindskyddet har kommit att bli ett populÀrt övernattningsstÀlle, framför allt för barnfamiljer. HÀr fÄr sex personer plats.

Ännu en utmaning kring prissĂ€ttningen har att göra med utbudet, som stĂ€ndigt förĂ€ndras. Bara de senaste Ă„ren har det dykt upp flera liknande alternativ i södra Sverige.

– Nu finns det mĂ„nga fler alternativ sĂ„ man fĂ„r anpassa priserna efter det ocksĂ„, berĂ€ttar Josefine.

Hur ser ni pÄ det, blir det mer konkurrens?

– Man kanske tar lite kunder frĂ„n varandra men i det lĂ„nga loppet tror jag att det Ă€r positivt att allt fler associerar södra Sverige med skog och hĂ€rlig natur. Östergötland har hur mycket fint som helst och finns det fler liknande stĂ€llen kan folk komma och spendera mer tid i hela lĂ€net, sĂ€ger Josefine.

– Jag hĂ„ller med och tror nog att det gynnar oss alla i branschen att det blir mer och mer trendigt att bo lyxigt i naturen, sĂ€ger LinnĂ©a.

Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona startade upp Naturlogi 2020. "Vi bygger lite i taget och testar oss fram. Vi tar eget virke frÄn skogen och gör stor del av jobbet sjÀlva, sÄ det Àr lÀtt att utveckla verksamheten Ät det hÄll vi vill. Det Àr det som gör det sÄ kul att hÄlla pÄ med", sÀger Josefine.
Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona startade upp Naturlogi 2020. "Vi bygger lite i taget och testar oss fram. Vi tar eget virke frÄn skogen och gör stor del av jobbet sjÀlva, sÄ det Àr lÀtt att utveckla verksamheten Ät det hÄll vi vill. Det Àr det som gör det sÄ kul att hÄlla pÄ med", sÀger Josefine.

Det mÄste krÀvas mycket jobb frÄn er bÄda för att hÄlla igÄng den hÀr verksamheten, vad Àr det som driver er?

– Ja, det Ă€r mycket jobb men det Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt kul. Vi sprider ut jobben och bygger inte allt samtidigt sĂ„ det funkar bra, sĂ€ger Josefine. 

– Det som gör att vi orkar hĂ„lla pĂ„ Ă€r framför allt att vi vill ge folk, som inte har tillgĂ„ng till det hĂ€r i sitt vardagsliv, den hĂ€r upplevelsen. Vi sjĂ€lva tycker sĂ„ mycket om det hĂ€r livet i skogen och nĂ€r man ser att andra uppskattar det betyder det massor, sĂ€ger LinnĂ©a.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!