Lite drygt tvÄ mil söder om Linköping, mitt ute i skogen, har systrarna Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona byggt upp sin verksamhet. Dit kommer lÄngvÀga gÀster för att fÄ en helhetsupplevelse med skogen i fokus.
Konceptet Àr enkelt: Skog som vÀggar, himlen som tak.
â Vi gjorde ett test 2020 för att se om det var nĂ„got som vi ville satsa pĂ„. Det blev vĂ€ldigt uppskattat och vĂ€lbesökt sĂ„ dĂ„ bestĂ€mde vi oss för att fortsĂ€tta, sĂ€ger LinnĂ©a.
Verksamheten har vÀxt för varje Är och allt fler hus har byggts upp i skogen som tillhör gÄrden som systrarna bor pÄ. Numera Àr det ett tiotal gÀster som kan övernatta dÀr samtidigt.
â MĂ„let Ă€r att fler mĂ€nniskor ska kunna uppleva skogen. Vi vill att mĂ€nniskor ska fĂ„ den dĂ€r hĂ€rliga kĂ€nslan av att bara sitta runt en eld nĂ€r det Ă€r helt mörkt och tyst, utan allt stök runtomkring, berĂ€ttar LinnĂ©a.
2021 byggdes tvÄ nya sviter med tillhörande badtunna för att ge gÀsterna lite extra lyx. Men det finns fortfarande vissa moment som besökarna fÄr fixa med pÄ egen hand.
â Vi preppar mat och kommer upp med den till stugorna men sedan steker de sjĂ€lv maten över öppen eld. Den delen har blivit vĂ€ldigt uppskattad och folk verkar tycka det Ă€r kul med ett litet gemensamt projekt under kvĂ€llen, sĂ€ger Josefine.
Nytt för i Är Àr att Naturlogi erbjuder finmiddagar den sista lördagen i mÄnaden som de kallar "SKOG-MAT-ELD". Middagen anordnas vid festplatsen, som ocksÄ ligger i skogen. DÀr samlas gÀsterna runt elden med lyktor som lyser upp mÄltiden.
â Vi började fundera pĂ„ att det vore kul att kunna bjuda hit mĂ€nniskor som inte bor i rummen ocksĂ„, med matupplevelsen i fokus. Visionen Ă€r att ha en lyxig restaurang-stĂ€mning, fast ute i skogen. Vi samarbetar med en kock och gjorde ett test i höstas som blev lyckat, sĂ„ nu kör vi fullt ut med det i Ă„r, sĂ€ger LinnĂ©a.
â Det Ă€r vĂ€ldigt kul att servera maten direkt till gĂ€sterna, dĂ„ kan man göra den sista finishen och lite mer avancerad tillagning Ă€n nĂ€r vi levererar matkorgarna till gĂ€sterna, sĂ€ger Josefine.
Hur tÀnker ni kring prissÀttning för att fÄ ihop det hela rent ekonomiskt?
â Det kostar 1 250 kr per person, med tanke pĂ„ vad man fĂ„r, vilka rĂ„varor vi anvĂ€nder och platsen det serveras pĂ„ tycker vi inte det Ă€r sĂ€rskilt dyrt. Det Ă€r ett nytt koncept vi testar och vi hoppas att ordet sprider sig och att mĂ„nga blir nyfikna pĂ„ denna typ av upplevelse, sĂ€ger LinnĂ©a.
Hur mycket pÄverkas ni av de höjda matpriserna och den generella kostnadsökningen i samhÀllet?
â Vi har behövt höja priserna lite Ă„r för Ă„r, och i Ă„r fick vi höja igen. NĂ€r de höjde matpriserna sĂ„ mycket förra Ă„ret hĂ€ngde vi inte riktigt med. Det Ă€r viktigt för oss att köpa ekologiskt och nĂ€rproducerat ocksĂ„, sĂ„ det har blivit vĂ€ldigt mycket dyrare, sĂ€ger Josefine.
â Vi har inte hittat smĂ€rtgrĂ€nsen Ă€nnu. Skulle man vara en ren ekonom och bara kolla pĂ„ kalkylen kanske vi heller inte har kommit upp i rĂ€tt prissĂ€ttning Ă€n, men det Ă€r jĂ€ttesvĂ„rt, sĂ€ger LinnĂ©a.
Ănnu en utmaning kring prissĂ€ttningen har att göra med utbudet, som stĂ€ndigt förĂ€ndras. Bara de senaste Ă„ren har det dykt upp flera liknande alternativ i södra Sverige.
â Nu finns det mĂ„nga fler alternativ sĂ„ man fĂ„r anpassa priserna efter det ocksĂ„, berĂ€ttar Josefine.
Hur ser ni pÄ det, blir det mer konkurrens?
â Man kanske tar lite kunder frĂ„n varandra men i det lĂ„nga loppet tror jag att det Ă€r positivt att allt fler associerar södra Sverige med skog och hĂ€rlig natur. Ăstergötland har hur mycket fint som helst och finns det fler liknande stĂ€llen kan folk komma och spendera mer tid i hela lĂ€net, sĂ€ger Josefine.
â Jag hĂ„ller med och tror nog att det gynnar oss alla i branschen att det blir mer och mer trendigt att bo lyxigt i naturen, sĂ€ger LinnĂ©a.
Det mÄste krÀvas mycket jobb frÄn er bÄda för att hÄlla igÄng den hÀr verksamheten, vad Àr det som driver er?
â Ja, det Ă€r mycket jobb men det Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt kul. Vi sprider ut jobben och bygger inte allt samtidigt sĂ„ det funkar bra, sĂ€ger Josefine.
â Det som gör att vi orkar hĂ„lla pĂ„ Ă€r framför allt att vi vill ge folk, som inte har tillgĂ„ng till det hĂ€r i sitt vardagsliv, den hĂ€r upplevelsen. Vi sjĂ€lva tycker sĂ„ mycket om det hĂ€r livet i skogen och nĂ€r man ser att andra uppskattar det betyder det massor, sĂ€ger LinnĂ©a.