Nu har Café Drivbänk flyttat in i Skylten

Nu har Café Drivbänk slagit upp portarna för sitt nya café i Skylten. Drygt 70 personer var på plats när Caféet invigdes under högtidliga former.

Jenny Engzén har jobbat som handledare på Cafe Drivbänk sedan de öppnade 11 september 2017.

Jenny Engzén har jobbat som handledare på Cafe Drivbänk sedan de öppnade 11 september 2017.

Foto: Jip van der Tang

Linköping2024-03-27 17:10

Corren har tidigare rapporterat att Café Drivbänk skulle flytta sin verksamhet från Kungsgatan, vid Friskis och svettis, till Skylten vid Resecentrum. I tisdags invigdes caféet och personalen levererade sin första lunchservering i den nya lokalen.   

– Det var lyckat! Vi hade ungefär 55 lunchgäster och mellan 70-80 personer var på själva invigningen, säger Jenny Engzén som är en av handledarna på Café Drivbänk. 

Verksamheten, som funnits sedan 2017 och som sedan förra året är en del av heltidsaktiveringen i Linköpings kommun, rustar arbetslösa Linköpingsbor som får försörjningsstöd att arbetsträna och få erfarenhet inom café- och restaurangbranschen. Tanken är att det sedan ska mynna ut i en återgång, eller debut, på arbetsmarknaden. 

– Vi har vuxit på flera sätt. Det var jättelugnt i början innan gäster började hitta till oss. På Kungsgatan hade vi bra draghjälp av Friskis och svettis förstås. Men sedan har även andra personer hittat hit och vi har kunnat bygga upp en kundkrets. Vi är ju en arbetsmarknadsinsats och vi fokuserar ju på våra deltagare i första hand men det är fantastiskt att kunna blanda både nytta med nöje, säger Jenny Engzén. 

undefined
Soppan har sålt som smör sedan öppningen i tisdags, berättar Jenny Engzén.

Det är lite ovant att vara i den nya lokalen men utmaningen att öppna ett café på en ny plats kittlar, berättar Engzén. 

– Det är spännande och roligt, tycker jag. Vi har ju haft ett stadigt antal gäster tidigare men nu vet vi inte vad vi kan förvänta oss. 

Följer inte stammisarna med? 

– Haha, jo de kan man räkna med. Jag såg några idag så det är självklart kul. Men det blir lite längre för vissa av dem att ta sig hit så alla kan man såklart inte räkna med. 

Vad har ni fått för respons? 

– Den har varit fantastisk. I dag sa en kvinna till mig att det var den bästa soppan hon ätit på länge.  

När säsongen tillåter det använder kockarna grönsaker från verksamhetens egna odling ute i Vreta kloster. Odlingen är också en del av arbetsmarknadsinsatsen och innehåller, precis som Café-verksamheten, både praktiska och teoretiska moment för att rusta deltagarna för arbetslivet, förklarar Lousie Ridderström som är enhetschef på Drivbänk. 

– Vi har hela näringskedjan. Från jord till bord, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!